Kalvarija bolgarskih zdravstvenih delavcev v Libiji se morda bliža koncu. Foto: EPA
Kalvarija bolgarskih zdravstvenih delavcev v Libiji se morda bliža koncu. Foto: EPA
Olajšanje zaradi bolgarskih sester

Bolgarsko tožilstvo naj bi začelo postopek za izročitev šestih zdravstvenih delavcev, ki so v Libiji obsojeni na dosmrtno ječo.
Pet bolgarskih medicinskih sester in palestinski zdravnik, ki je dobil bolgarsko državljanstvo, so bili v Libiji obsojeni namerne okužbe otrok z virusom HIV. Sprva so bili obsojeni na smrt, a je libijski vrhovni pravosodni svet zaradi dogovora o izplačilu odškodnine 438 družinam okuženih otrok spremenil sodbo v dosmrtno zaporno kazen. V skladu z dogovorom naj bi vsaka družina dobila okoli milijon dolarjev odškodnine, denar pa naj bi prišel iz mednarodnega sklada, v katerega so denar prispevale libijska vlada, Evropska unija in druge organizacije.

V zaporu od leta 1999
Bolgarija in Libija, ki imata podpisan dogovor o izročanju zapornikov, se dogovarjata o tem, da bi obsojence deportirali v Bolgarijo, kjer bi jih lahko pomilostili. Zdravstveni delavci, ki so bili obsojeni leta 2004, so vseskozi vztrajali, da so nedolžni in da so obtožbe priznali, ker so jih mučili. Poleg prošnje za pomilostitev so podpisali tudi dokument, ki jim preprečuje morebitno tožbo proti Libiji zaradi časa, ki so ga od leta 1999 preživeli v zaporu.

Njihov glavni libijski odvetnik je povedal, da je deportacija odvisna od tega, ali bi v Bolgariji lahko prestali svojo kazen, bolgarski zunanji minister Ivailo Kalfin pa ni izključil možnosti, da bi jih po vrnitvi domov pomilostili.

Diplomatske posledice neizpustitve
Bolgarija, Evropska unija in ZDA so Libijo obtožile, da je s primerom obtožbe medicinskih sester skušala prikriti slabe razmere v libijskem zdravstvu. Namignile so tudi, da bi neizpustitev sester in zdravnika utegnila škoditi poskusom libijskega voditelja Moamerja Gadafija, ki želi po več kot treh desetletjih diplomatske izolacije otopliti odnose s svetom.

Olajšanje zaradi bolgarskih sester