Obsojeni ves čas trdijo, da so le grešni kozli. Foto: EPA
Obsojeni ves čas trdijo, da so le grešni kozli. Foto: EPA
Libijski vrhovni sodniki
Vrhovni sodniki so potrdili smrtno kazen, ki pa jo vrhovni svet lahko spremeni ali celo ukine. Foto: EPA

Usoda bolgarskih medicinskih sester in palestinskega zdravnika je v rokah libijskega vrhovnega pravosodnega sveta, ki se je strinjal, da jih bo pomilostil, če dosežejo zaseben dogovor z družinami otrok.

Medtem naj bi bili že zelo blizu dokončnega dogovora, doreči morajo samo še njegove podrobnosti. Po dogovoru bodo družine najmanj 426 okuženih otrok dobile več kot 400 milijonov dolarjev odškodnine. Tako bi vsaka družina dobila okoli milijon dolarjev.

Obsojencem je vrhovno sodišče pred dnevi potrdilo smrtno kazen, zdaj pa upajo na pomilostitev. Družine okuženih naj bi sicer zahtevale 10 milijonov evrov za vsakega otroka, vendar je EU to zavrnil. Odločilno vlogo v pogajanjih med predstavniki družin, EU-jem in libijsko vlado je odigral libijski sklad Gadafi, ki ga vodi sin predsednika Moamerja Gadafija.

Zarota ali resnična krivda?
Odvetniki sester ves čas procesa vztrajajo, da otrok niso prostovoljno in premišljeno okužile medicinske delavke, temveč so zanjo krivi brezbrižnost in slabe higienske razmere v bolnišnicah.

Medicinske sestre in zdravnik so bili na smrt obsojeni že decembra, a je nato stekel prizivni postopek. V libijskem zaporu so od leta 1998, ves čas pa trdijo, da so jih oblasti mučile, da bi priznale krivdo za namerno okužbo otrok v Bengaziju v 90. letih 20. stoletja.