Foto:
Foto:
Pred hotelom v Ankari je zjutraj eksplodirala bomba.
Ameriški predsednik se ne boji terorističnih napadov.

Eksplozija je odjeknila blizu avtobusa, ki se je peljal mimo carigrajske bolnišnice. Župan mesta Muamer Guler je dejal, da je bila napadalka mlajša ženska, ki je v naročju nosila bombo, ko je ta nenadoma eksplodirala.

Policija je v zvezi z napadom aretirala dva amoška in žensko, ki naj bi bila ob eksploziji na avtobusu. Kasneje so ju prijeli blizu kraja dogodka.

Jutranja eksplozija v Ankari
Še ena bomba pa je zjutraj eksplodirala pred hotelom Hilton v Ankari, ranjena sta bila dva policista in en civilist. V hotelu naj bi v soboto prespal ameriški predsednik George Bush, preden se bo srečal s turškimi voditelji.

Za napadom levičarji
Turške varnostne sile kljub eksploziji trdijo, da je za varnost dobro poskrbljeno. Odgovornost za eksplozijo je prevzela levičarska marksistična skupina, ki je že v preteklosti izvedla manjše napade.


Zadnji hujši napadi v Turčiji

20. november 2003
- V dveh ločenih eksplozijah je v Carigradu umrlo 32 ljudi.

15. november 2003 - Pred dvema sinagogama v Carigradu sta eksplodirala avtomobila bombi. Umrlo je 30 ljudi, 146 pa je bilo ranjenih.

1. avgust 2003 - Dve eksploziji sta stresli stavbo pravosodnega ministrstva v Ankari. Poškodovanih je bilo 17 policistov, od tega dva huje.



V Carigradu bo prihodnji teden (28. in 29. junija) potekal vrh Nata, ki se ga bo udeležilo okoli 40 svetovnih voditeljev, med njimi tudi ameriški predsednik.

Bush ne bo odpovedal obiska
Bela hiša je sporočila, da se bo ameriški predsednik kljub bombnim napadom udeležil vrha Nata, ki bo prihodnji teden v Carigradu. Njen predstavnik Scott McClellan je dejal, da se urnik predsednika Georgea Busha zaradi incidentov ne bo spreminjal.

Bush bo še pred vrhom zavezništva, ki bo potekal 28. in 29. junija, obiskal Ankaro. V Turčijo se bo predvidoma odpravil jutri. McClellan je dodal, da sta eksploziji delo teroristov, ki bi radi ogrozili srečanje. Za varnost vrha bo sicer skrbelo okoli 25.000 policistov in vojakov.