Mandela se je zadnja leta umaknil iz javnega življenja, saj se hoče posvetiti družini. Foto: EPA
Mandela se je zadnja leta umaknil iz javnega življenja, saj se hoče posvetiti družini. Foto: EPA
Nelson Mandela
Svoje življenje je posvetil boju za enakopravnost. Foto: EPA
Nelson Mandela
V zaporu Robben Island je preživel kar 27 let. Foto: EPA
Nelson Mandela
Mandela je človek, ki ga spoštuje ves svet. Foto: EPA
Nelson Mandela
Potem ko je postal predsednik JAR-a, se je Mandela z vsemi svojimi močni posvetil narodni spravi. Foto: EPA

Mandela je svoj rojstni dan, potem ko je v zadnjih tednih obiskal več krajev po vsem svetu in se pojavil na številnih prireditvah, preživel v družinskem krogu v domači vasici Qunu na jugovzhodu Južnoafriške republike. V vasici so za tako visok jubilej svojega vaščana pripravili številne slovesnosti, med drugim tudi krajevno nogometno prvenstvo in večerjo za 500 gostov.

"Bogati morajo deliti z revnimi"
Ob visokem jubileju je Mandela obsodil družbene neenakosti in izrazil obžalovanje nad revščino, še posebej v domovini, ki je prva afriška gospodarska sila, a kljub temu skoraj polovica prebivalstva živi pod pragom revščine. Bogate je zato pozval, naj naredijo več za odpravo revščine in delijo svoje bogastvo z revnimi. "V JAR so številni bogati ljudje, ki bi lahko delili svoje bogastvo s tistimi, ki niso imeli možnosti izviti se iz revščine," je dejal in dodal, "če ste revni, nimate veliko možnosti, da bi dolgo živeli".

Velikan 20. stoletja
Frederik Willem de Klerk
, ki ga je Nelson Mandela nasledil na mestu južnoafriškega predsednika in je leta 1993 z Mandelo prejel Nobelovo nagrado za mir, je Mandelo označil za eno najpomembnejših osebnosti 20. stoletja. "Po imenovanju na mesto predsednika, je Mandela s svojim osebnim šarmom širil spravo in združil naše tako zelo različne skupnosti v multikulturni narod," je dejal de Klerk in dodal, da bo to zagotovo njegova najpomembnejša zapuščina.

Ljudje, ki so skozi leta sodelovali in prijateljevali z Mandelo, ga opisujejo kot velikega človeka, ki je v svoji državi postal prava ikona in simbol boja za enakopravnost in enake pravice za vse.

Kdo je Nelson Mandela?
Mandela se je rodil 18. julija 1918 v kraju Umtata v Južnoafriški republiki. Njegov oče je bil vodja tamkajšnjega plemena, imel je štiri žene in vsega skupaj 13 otrok. Ob rojstvu so Mandeli nadeli ime Rolihlahla, a so mu ga Britanci (del JAR-a, kjer se je rodil Mandela, je takrat spadal pod britansko kolonijo), ko je šel v šolo, ime zaradi lažje izgovorjave spremenili v Nelson.

Ko mu je umrl oče, se je Mandela uprl dogovorjeni poroki in pobegnil v Johannesburg, kjer je nadaljeval študij prava. Tam sta s prijateljem odprla odvetniško pisarno, kjer sta črnim Afričanom, ki si tega drugače ne bi mogli privoščiti, zastonj ponujala pravne nasvete. Nelsona so obsedale ideje o pravičnosti in enakopravnosti, v 50. letih prejšnjega stoletja pa je postal aktivist Afriškega narodnega kongresa (ANC), ki se je zavzemal za enake pravice vseh državljanov ne glede na raso.

V zaporu preživel 27 let
Zaradi nenasilnega protestiranja so Mandelo leta 1956 prvič zaprli in obtožili izdajstva. Sodni postopek je trajal do leta 1961, ko so Mandelo in njegovih 150 sojetnikov izpustili. Na prostosti se je ločil od prve žene in se znova poročil. V tem času se je ves čas bojeval proti sistemu, postal je vodja krila ANC-ja in organiziral sabotažno kampanjo proti vojski in vladi. Leta 1962 so ga zaradi delovanja v oboroženem krilu ANC-ja zaprli, kazen pa leta 1964 podaljšali v dosmrtno. A Mandela tudi v zaporu ni pozabil na svoje poslanstvo in se bojeval proti sistemu in apartheidu, njegova druga žena Winnie pa je takrat na kup zbobnala svetovne politike, ki so od južnoafriškega predsednika zahtevali, naj Mandelo izpustijo. Slogan "Free Nelson Mandela" (osvobodite Nelsona Mandelo) je postal prava svetovna mantra.

Spodaj si lahko ogledate posnetke prvega intervjuja Mandele, dneva, ko je Mandela prišel na prostost, in njegovega začetnega govora.

Mandela postal prvi temnopolti predsednik JAR-a
Zaradi pritiska ANC in tujine je tedanji južnoafriški predsednik Frederik Willem de Klerk februarja 1990 Mandelo po 27 letih v zaporu izpustil na prostost. Mandela je bil maja 1994 izvoljen za prvega temnopoltega predsednika države, še naprej se je bojeval proti apartheidu, uspelo pa mu je tudi izbojevati volilno pravico za temnopolte prebivalce Južnoafriške republike. Med svojim petletnim mandatom si je pridobil mednarodni ugled in spoštovanje, leta 1999 pa se je odločil, da ne bo več kandidiral za predsednika. Kljub temu je še vedno dejaven v prizadevanjih za enakopravnost, svetovni mir in boj proti aidsu, leta 1993 pa si je za svoje delo prislužil tudi Nobelovo nagrado za mir.

B. T.