48-urno testiranje je bilo uspešno, a so vseeno podaljšali testno obdobje še za 24 ur. Foto: Reuters
48-urno testiranje je bilo uspešno, a so vseeno podaljšali testno obdobje še za 24 ur. Foto: Reuters

Dozdajšnji preizkusi so pokazali, da nafta ne izteka več iz vrtine, prav tako niso opazili nobenega puščanja nafte. Ameriške oblasti so kljub za zdaj dobrim novicam iz Mehiškega zaliva zahtevale poostren nadzor morskega dna v okolici poškodovane vrtine. Med drugim še posebej pozorno spremljajo potresno aktivnost območja, pri opazovanju dna pa si pomagajo tudi s sonarjem.

Kamere in sonarji nad vrtino
Inženirji BP-ja so v okolici vrtine poleg kamer namestili tudi zvočne senzorje, ki bi lahko zaznali morebitno iztekanje nafte, dogajanje pa spremljajo tudi z več kamerami in merjenjem temperature znotraj vrtine.

Tri mesece iztekanja nafte
Nafta je v zaliv iztekala od 20. aprila, ko je eksplodirala naftna ploščad Deepwater Horizon v Mehiškem zalivu, ki je 22. aprila potonila. Pri tem je umrlo 11 delavcev. Nesreča je tudi pomenila začetek največje okoljske katastrofe v zgodovini ZDA. Do četrtka je v morje domnevno izteklo okoli 696 milijonov litrov nafte.

Pokrov, ki ga je BP namestil na vrtino, je le začasna rešitev. Družba namreč že vrta novo vrtino, s pomočjo katere želijo iztekanje nafte trajno ustaviti. Po navedbah naftnega giganta si prizadevajo, da bi poškodovano vrtino trajno zamašili do sredine avgusta.