Zapleten sistem naj bi dokončno ustavil iztekanje nafte. Foto: EPA
Zapleten sistem naj bi dokončno ustavil iztekanje nafte. Foto: EPA
Bo novi pokrov ustavil nafto?

Z namestitvijo pokrova se je obenem začelo 48-urno spremljanje zanesljivosti pokrova, da ne bi mpgoče nafta začela iztekati na katerem drugem koncu zapletenega sistem nad vrtino ali blizu vrtine s samega dna.

Med nadzorovanjem novega sistema bodo spremljali predvsem pritisk, in če bo ta premočan, potem se lahko zgodi, da bo nafta izbruhnila z dna morja poleg vrtine ali pa bo prebila kak drug ventil ali cev pokrova, ki so ga namestili v začetku tedna.

Čez dan ali dva bodo nafto sicer znova spustili v morje, da bi opravili potresne preglede morskega dna.

Kljub uspehu pri ustavitvi iztekanja nafte predsednik Barack Obama ostaja previden in je samo dejal, da gre za pozitiven znak, vendar da je to še vedno obdobje preizkušanja.

V Mehiški zaliv je nafta začela iztekati 20. aprila po eksploziji na naftni ploščadi Deepwater horizon, ko je umrlo enajst delavcev. Od takrat naj bi v morje izteklo skoraj 700 milijonov litrov nafte, kar je povzročilo največjo okoljsko katastrofo v zgodovini ZDA.

Novica o uspehu pri ustavitvi iztekanja nafte je sprožila tudi podražitev delnic BP-ja, in sicer za 2,74 dolarja, na 38,92 dolarja, kar pa je še vedno daleč od vrednosti pred nesrečo, ko so bile delnice vredne 90,48 dolarja.

Bo novi pokrov ustavil nafto?