Ameriške oblasti in BP se že od aprila trudijo zapečatiti naftno vrtino. Foto: Reuters
Ameriške oblasti in BP se že od aprila trudijo zapečatiti naftno vrtino. Foto: Reuters

Nad poškodovano naftno vrtino, iz katere že od aprila izteka nafta, so namestili ventile, s katerimi želijo popolnoma zatesniti kupolo, ne da bi morebiti še bolj poškodovali vrtino, iz katere vsak dan izteče na tisoče sodčkov nafte.

Podpredsednik BP-ja Kent Wells je pojasnil, da so podvodni roboti na globini 1,6 kilometra začeli zapirati niz treh ventilov, da bi popolnoma ustavili izlivanje nafte. Kot je pojasnil, je najpomembnejše, da so zaprli glavni ventil v sredini kupole in s tem preprečili uhajanje nafte na vrhu. Preizkus so prekinili, ker morajo najprej popraviti uhajanje nafte iz novega pokrova nad vrtino. Težavo naj bi odpravili do torka zkitraj, nato pa nadaljevali s preizkusom.

BP je začel izvajati preizkuse, potem ko je dobil zeleno luč od ameriške administracije, ki so proces prestavili za 24 ur zaradi skrbi, da bi proces dodatno poškodoval vrtino in da je ne bi bilo mogoče popraviti.

Namen preizkusa je, da se strokovnjaki prepričajo, da nafta ne bo uhajala, če zaprejo vse ventile na kupoli. Med procesom bo zato BP nenehno preverjal pritisk nafte v vrtini. Če se bo izkazalo, da je pritisk visok, pomeni, da je nafta zajeta v kupoli, če pa bo pritisk nizek, potem bo to pomenilo, da nafta nekje uhaja.