Obsežno obstreljevanje Knina in njegove okolice je pomembno vplivalo na hiter zlom Srbske krajine in srbski beg pred hrvaškimi silami. Foto: RTV SLO
Obsežno obstreljevanje Knina in njegove okolice je pomembno vplivalo na hiter zlom Srbske krajine in srbski beg pred hrvaškimi silami. Foto: RTV SLO

"Na splošno povedano, Hrvaška še vedno pošilja pravočasnein ustrezne odgovore na zahteve tožilstva ter omogoča dostop do zahtevanih prič in dokazov," je v svojem novem poročilu Varnostnem svetu Združenih narodov zapisal Brammertz.

Vladna komisija ne najde dnevnikov
Čeprav izraža zadovoljstvo ob sodelovanju Hrvaške, je Brammertz poudaril, da še vedno ni jasno, kako so izginili famozni topniški dnevniki o napadih na Knin avgusta 1995. Kot navaja, njihova usoda ostaja nejasna, čeprav so hrvaške oblasti od decembra lani do aprila v kar treh poročilih Haagu poročale o delu posebne vladne delovne skupine, ki preiskuje okoliščine izginotja pogrešanih dokumentov.

Čezmerno obstreljevanje Knina je bila ena izmed točk obtožnice proti hrvaškima generaloma Anteju Gotovini in Mladenu Markaču, ki ju je haaško sodišče prejšnji mesec obsodilo na 24 oziroma 18 let zapora zaradi vojnih zločinov v in po času Nevihte. Brammertzova ocena hrvaškega sodelovanja s Haagom je eno izmed meril za zapiranje poglavja o pravosodju v pogajanjih Hrvaške z Evropsko unijo.

Tožilec nezadovoljen s Srbijo
Brammertz svoje tokratno poročilo sicer začel z oceno sodelovanja Srbije s haaškim sodiščem, še posebej glede iskanja obtožencev za vojne zločine, Ratka Mladića in Gorana Hadžića. Med drugim je zapisal, da je tožilstvo globoko zaskrbljeno zaradi neuspeha Srbije, ki si prizadeva ujeti dva preostala haaška ubežnika.