Primer splava zaradi posilstva je v Braziliji, eni največjih katoliških držav, sprožil ostro razpravo. Konservativni dnos Cerkve na podeželju je v nasprotju z bolj liberalnimi pogledi na splav v večjih mestih. Foto: EPA
Primer splava zaradi posilstva je v Braziliji, eni največjih katoliških držav, sprožil ostro razpravo. Konservativni dnos Cerkve na podeželju je v nasprotju z bolj liberalnimi pogledi na splav v večjih mestih. Foto: EPA
Nasprotnik splava

Devetletna deklica je zanosila po domnevni zlorabi očima. "Gre za žalosten primer, a spočeta dvojčka sta bila dve nedolžni osebi," je v pogovoru za italijanski časopis La Stampa dejal kardinal Giovanni Battista Re in zagovarjal odločitev brazilskega nadškofa, ki je zaradi splava iz Cerkve izločil zdravnika in mati, ne pa tudi domnevnega posiljevalca.

Policija meni, da je deklico očim zlorabljal več let, verjetno od njenega šestega leta naprej. Da je štiri mesece noseča, so ugotovili šele, ko so jo zaradi pritoževanja nad bolečinami v trebuhu odpeljali v bolnišnico.

Cerkev: Spav je resnejši od posilstva
Mati dekleta in zdravniki so bili iz Cerkve izobčeni, ker so se strinjali oziroma izvedli nujen splav, 23-letni očim, ki je v priporu, pa ostaja član Cerkve. Če bo sodišče odločilo, da je kriv, mu grozi do 15 let zapora. Joe Cardoso Sobrinho, konservativni nadškof v Pernambucu, kjer so deklico pripeljali v bolnišnico, je razložil, da domnevnega posiljevalca ne bodo izobčili. Čeprav je domnevno zagrešil "gnusen zločin," je mnenje Cerkve, da je "splav, končanje nedolžnega življenja, resnejši zločin," je povedal Sobrinho. Devetletna deklica ni bila izobčena, ker je v očeh cerkvenih oblasti še vedno otrok.

Predsednik obžaluje konservativnost škofa
Odločitev nadškofa je v globoko verni, katoliški Braziliji, kjer je splav v primeru posilstva in ogroženega zdravja matere dovoljen, naletela na neodobravanje. Oglasil se je tudi brazilski predsednik. "Kot kristjan in katoličan globoko obžalujem takšen konservativen odnos škofa Katoliške cerkve. Zdravniki so naredili, kar so morali: rešiti življenje devetletne deklice. V tem primeru je bila zdravniška odločitev pravilnejša kot cerkvena," je povedal Luiza Inacio Lula da Silva.

T. V.