Obama se je v nedeljo v Beli hiši sešel s predstavniki kongresa, a se stališča demokratov in republikancev niso zbližala. Foto: EPA
Obama se je v nedeljo v Beli hiši sešel s predstavniki kongresa, a se stališča demokratov in republikancev niso zbližala. Foto: EPA
Wall Street
Če demokratom in republikancem ne bo uspelo doseči dogovora, številni strokovnjaki napovedujejo novo krizo svetovnih razsežnosti. Foto: EPA
Christine Lagarde
Da ZDA grozi nova kriza, opozarja tudi prva dama Mednarodnega denarnega sklada. Foto: EPA

Tudi nedeljska pogajanja med predsednikom in predstavniki kongresa so bila neuspešna, saj se je na 75 minut dolgem srečanju v Beli hiši izkazalo, da demokrati in republikanci stojijo na različnih bregovih, ne samo glede narave dolga in primanjkljaja, ampak tudi glede zneskov. Obama je že napovedal, da se bo s kongresniki sešel prav vsak dan, dokler ne bodo dosegli dogovora, tako da predstavnike kongresa čakajo še naporni trije tedni.

Na vprašanje novinarjev, ali bo uspelo republikancem in demokratom doseči dogovor v naslednjih desetih dneh, je Obama odgovoril: "Moramo."

Republikanci ostro proti zvišanju davkov
Demokrati se zavzemajo, da bi z zmanjšanjem proračunskega primanjkljaja ob zmanjšanju porabe in povišanju davkov v naslednjih desetih letih privarčevali do 4.000 milijard dolarjev, medtem ko bi republikanci privarčevali le 2.000 milijard dolarjev, ostro pa nasprotujejo tudi povišanju davkov. Vodja republikanske manjšine v senatu Mitch McConnell je dejal, da lahko Obama in demokrati pozabijo na kakršno koli višanje davkov. "Prej ko jim bo to jasno, prej bodo pogajanja napredovala," je povedal McConnell.

Republikanci želijo v zameno za povišanje meje javnega dolga doseči tudi krepko znižanje proračunske porabe. Tudi demokrati bi znižali porabo, a za manj kot republikanci, k temu pa bi dodali še odpravo davčnih olajšav za naftna podjetja in premožne Američane, čemur pa republikanci ostro nasprotujejo. Republikanci naj bi omenjali tudi možnost, da bi z odpravo določenih davčnih "lukenj" našli od 100 do 200 milijard dolarjev dodatnih proračunskih prihodkov, v zameno pa želijo znižanje davkov za posameznike in podjetja.

Kongres ima čas do 2. avgusta
Če se strani o zmanjšanju dolgoročnega proračunskega primanjkljaja in zvišanju meje javnega dolga, ki trenutno znaša 14.300 milijard dolarjev in ki je bila presežena že letos maja, ne bosta dogovorili v treh tednih, vladi grozi, da ne bo več sposobna poravnavati svojih obveznosti, to pa bi lahko povzročilo ogromno škodo tako domačemu kot svetovnemu gospodarstvu. Finančni minister Timothy Geithner je ob tem opozoril, da se kongresu izteka čas.

2. avgust je namreč datum, ki ga je določil Geithner, ko naj vlada ne bi bila več sposobna poravnavati vseh svojih obveznosti iz proračuna in če jim ne bo uspelo doseči dogovora, demokrati in številni strokovnjaki napovedujejo novo recesijo v ZDA in katastrofo svetovnih razsežnosti. Republikanci ob tem menijo, da gre za umetno postavljen rok in da lahko vlada nujne obveznosti poravnava sproti z davčnimi prilivi.

Tudi IMF opozarja pred katastrofalnimi posledicami
Tudi nova prva dama Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde je opozorila, da bi lahko imela ameriška nesposobnost odplačevanja obveznosti svetovne posledice. "Če si zamislimo scenarij, da kongres ne bo dosegel dogovora, potem se ne bomo izognili novi krizi na svetovnih borzah, delniški trgi bodo doživeli hud udarec, posledice bodo katastrofalne," je povedala nekdanja francoska finančna ministrica.

Čeprav demokrati in republikanci stojijo na nasprotnih straneh, pa se obe strani zavedata, da brez povišanja meje javnega dolga po vsej verjetnosti ne bo šlo. Številni ameriški in svetovni analitiki so tako prepričani, da bosta strani dosegli dogovor, a da se zna zgoditi, da bo to kot po navadi zadnji trenutek.