Prapavezisu je kljub navzočnosti okoli tisoč policistov uspelo zalučati čevelj proti premierju. Foto: Reuters
Prapavezisu je kljub navzočnosti okoli tisoč policistov uspelo zalučati čevelj proti premierju. Foto: Reuters

Čevelj je v Papandreua vrgel 49-letni Stergios Prapavezis, sicer ugleden radiolog in član ultrakonservativne skupine Patriotska fronta. Papandreu je namreč po njegovem mnenju prodal suverenost Grčije in navadne ljudi pahnil v revščino. Čeprav je čevelj pristal daleč od tarče, so napadalca in njegovo 15-letno hčer ter enega izmed njegovih somišljenikov aretirali.

Incident se je zgodil v Solunu na severu Grčije, kjer se Papandreu udeležuje odprtja mednarodnega trgovinskega sejma. Premier, čigar vlada se še naprej spopada z globoko recesijo in visoko brezposelnostjo, bo imel na sejmu govor o razmerah v grškem gospodarstvu.

Napoved novega varčevanja ujezila Grke
Grška vlada je v boju proti dolžniški krizi že oklestila pokojnine in plače javnih uslužbencev ter zvišala davke, katerih breme nosijo potrošniki, v petek pa je napovedala še nadaljnje varčevalne ukrepe. Ti so znova razjezili Grke. Sindikati so v Solunu napovedali množične proteste, na katerih se je zbralo okoli 21.000 ljudi. Na ulicah je nameščenih okoli štiri tisoč policistov, ki naj bi preprečili, da bi protesti postali nasilni.

"Bojujemo se za preživetje Grčije. Ali bomo zmagali skupaj ali pa bomo potonili skupaj," je med govorom dejal Papandreu in napovedal, da bo njegova vlada nadaljevala (nepriljubljene) reforme. Nekoliko se je uklonil pozivom poslovnega sveta, ki se ubada z recesijo, in obljubil pospešitev pomoči korporacijam v obliki načrtovanega znižanja davka na dobiček s 24 na 20 odstotkov že prihodnje leto in ne šele leta 2014.

Za Grke Papandreu ni imel preveč dobrih novic, saj si ne želi ujeziti mednarodnih upnikov ali tvegati, da bi članice evroobmočja in Mednarodni denarni sklad (IMF) umaknili naslednji obrok njihove pomoči, ki naj bi ga Grčija prejela v zadnjem četrtletju. "Še vedno smo na začetku našega boja. Ne želim dajati velikih obljub, a poznam težave, s katerimi se spopadajo revni upokojenci," je dodal.

Kljub ostremu zategovanju pasu javnomnenjske raziskave kažejo, da ima Papandreujeva vlada prednost pred konservativno opozicijo.