Izrael kljub opozorilom še naprej gradi svoje naselbine na Zahodnem bregu. Foto: EPA
Izrael kljub opozorilom še naprej gradi svoje naselbine na Zahodnem bregu. Foto: EPA

Palestinci so sporočili, da se ne bodo vrnili k pogajanjem, dokler Izrael ne zaustavi gradnje naselij na Zahodnem bregu. Pri svojih stališčih vztraja tudi Izrael.

Kot je po srečanjih sporočila četverica, so njeni odposlanci "spodbujali obe strani, naj se vrneta k neposrednim dvostranskim pogajanjem, in sicer brez odlašanja ali pogojevanja". Izraelce in Palestince so tudi pozvali, naj ustvarijo "ugodno okolje za obnovo pogovorov in se vzdržijo provokativnih dejanj". Z obema stranema se bodo znova sešli decembra.

A tokratno srečanje bistvenega preboja pri izraelsko-palestinskih pogovorih, ki so na mrtvi točki več kot leto dni, ni prineslo, saj tako Palestinci kot Izrael vztrajajo pri svojih dozdajšnjih stališčih.
Žogica na strani Izraela
"Ni dvoma, da gradnja izraelskih naselij izključuje rešitev dveh držav," je po srečanju s posebnim odposlancem bližnjevzhodne četverice Tonyjem Blairom in drugimi predstavniki četverice (ZDA, EU, ZN in Rusije) dejal vodja palestinskih pogajalcev Saeb Erekat. "Pripravljeni smo razpravljati o vseh vprašanjih, ko bo Izrael dokazal svojo resnost in zavezo, da bo zamrznil vse nezakonite gradnje na zasedenih palestinskih ozemljih," je še dejal Erekat.

Na drugi strani je Izrael doslej zavračal vse pozive k zamrznitvi gradnje in poudarjal, da želi pogajanja brez pogojevanja. Pripravljenost na slednje je izrazil tudi danes in obenem obžaloval, da se Palestinci pozivu bližnjevzhodne četverice ne odzovejo.

Poleg tega pa je izraelska vlada po srečanju s predstavniki bližnjevzhodne četverice podaljšala zamrznitev nakazovanja sredstev Palestincem. Gre za sredstva, ki jih Izrael vsak mesec nakaže palestinskim oblastem, naberejo pa se z naslova obdavčitve blaga, ki potuje na palestinski trg prek izraelskih pristanišč.

Izrael se je za ta korak prvič odločil po nedavnem izglasovanju polnopravnega članstva Palestincev v Organizacije ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco).