Merklovi je v štirih letih uspelo, da jo ima večina Nemcev za 'mater naroda' - skrbno, pravično, zanesljivo, nevpadljivo. Foto: EPA
Merklovi je v štirih letih uspelo, da jo ima večina Nemcev za 'mater naroda' - skrbno, pravično, zanesljivo, nevpadljivo. Foto: EPA
Angela Merkel in Frank-Walter Steinmeier
Njun televizijski dvoboj je dopisnik RTV Slovenija Boštjan Anžin opisal kot nogometno tekmo, v kateri je imel žogo več v posesti Steinmeier, a končni izid je bil 0:0. Foto: EPA
Nemčija
Zaradi grožnje o pokolu je varnost v Nemčiji pred volitvami povečana. Foto: EPA
Nemčija
To, da se Nemčija uspešno spopada z gospodarsko krizo, razveseljuje tudi manjše države, kot je Slovenija. Foto: EPA

Zadnje javnomnenjske ankete Merklovi in njenemu CDU-ju napovedujejo 35 % glasov, glavnim tekmecem socialdemokratom pa 26. Svobodna stranka bi prejela 13 % glasov, Zeleni 11, Leva stranka pa 10, kar pomeni, da bi Merklovi lahko uspelo oblikovanje desnosredinske koalicije.

Čas pred nedeljskimi parlamentarnimi volitvami v Nemčiji strokovnjaki označujejo kot precej medel, kar niti ni presenetljivo, če vemo, da sta glavna tekmeca - Angela Merkel iz desnosredinske Krščanskodemokratske unije (CDU) in Frank-Walter Steinmeier, vodja levosredinskih socialnih demokratov (SDP), že štiri leta - sodelavca. Kanclerka in njen zunanji minister se tako strinjata tako rekoč v vseh pomembnih temah, za kar imata tudi precej pragmatičen razlog - kritika tekmeca bi v isti sapi pomenila tudi nož v lasten hrbet, saj sta njuni stranki v zadnjem mandatu sodelovali v veliki koaliciji.

Glavni predvolilni temi - razen te, da res perečih razprav in različnih podtikanj tokrat ni -, sta tako zunanjepolitična - morebitni umik nemških enot iz nemirnega Afganistana, in v letu svetovne recesije in hudih pretresov na finančnih trgih seveda tudi stanje gospodarstva.

Umik okoli 4.500 nemških vojakov iz Afganistana je postal zlasti vroča tema po nedavnem zračnem napadu v Kunduzu, ki naj bi ga ukazal nemški poveljnik, končal pa se je z žrtvami več ducatov civilistov. K umiku najbolj odkrito in zavzeto poziva opozicijska Leva stranka, tudi Steinmeyerjevi socialdemokrati so ji naklonjeni. Zunanje ministrstvo, ki ga (še) vodi, pa je menda že pripravilo načrt o umiku iz Afganistana do leta 2013. Angela Merkel pa (za zdaj) ostaja neomajna: nemški vojaki ostajajo v "osjem gnezdu", namesto razprav o umiku se je treba usmeriti v učinkovitejše in hitrejše izobraževanje afganistanskih policistov.

Vabljeni na klepet z dopisnikom RTV-ja iz Nemčije Boštjanom Anžinom, ki bo v petek ob 14. uri.

Tudi Merklova se gre predvolilne igrice
A tudi Merklova se zaveda, da se v predvolilnem času z glasovi volivcev, ki so večinoma umiku naklonjeni, ne gre igrati, zato je pohitela in se pridružila pozivu britanskega premierja Gordona Browna po čimprejšnjem sklicu mednarodne konference o strategiji za Afganistan. "Če sem povsem odkrit, menim, da je poziv k tej konferenci za nemško vlado prišel kot nalašč. Merklova želi dati sodržavljanom vtis, da 'projekt Afganistan' ni neskončen, da se bo nekega dne končal, a datuma seveda ne želi določiti. To se mi zdi edini cilj te konference - dati lažni vtis, da se bo z Afganistanom nekaj premaknilo," je dejal Ralf Neukirch, komentator Der Spiegla.

Edina možnost, da bi Merklova začela resneje premišljevati o umiku, je ta, da bi bila v to - prisiljena. Če bo spodletel njen načrt oblikovanja koalicije s somišljeniki, desničarsko Svobodno stranko in bo morala znova v veliko koalicijo z levico, ji morda ta ne bo pustila druge možnosti. O tem razmišlja nemški gospodarski minister Karl-Theodor zu Guttenberg, ki je dejal, da bo morda levica Merklova prisilila, da bo morala zmerno zunanjo politiko zamenjati za jasna ideološka načela. "Spremeniti bo morala svojo povezovalno vlogo 'graditeljice mostov' z nekom, ki hodi po robu in se ne boji nikomur zameriti," je dejal.

Kakšna vojna, gre za humanitarno misijo
Olje na ogenj tej razpravi sta pretekli konec tedna še prilili grožnji, v kateri je Nemec z maroškimi koreninami in član Al Kaide Berlinu prek videoposnetka zagrozil s krvavim pokolom, če Nemčija nemudoma ne bo odkorakala iz Afganistana. "Odidite takoj ali pa se bo vaša država po volitvah zbudila v grozljivo jutro," je izjavil 32-letni zamaskirani moški, ki se je med govorom večkrat preoblekel. Oblasti so sicer povečale varnost na letališčih in železniških postajah, o umiku pa ni bilo govora. Sicer pa - uradni Berlin vztraja, da njegove operacije v Afganistanu niso "vojna", ampak jih ves čas opredeljuje kot humanitarno misijo.

"Mama" Angela skrbi za nas
In če se javno mnenje z Merklovo glede strategije za Afganistan ne strinja, kar pa zelo verjetno za njeno zmago ne bo usodno, ji priznava velike (največje) zasluge za trnovo pot izhoda iz recesije in vse bolj spodbudne gospodarske številke. Še pred nekaj meseci je bilo videti, da bodo volitve v največjem evropskem gospodarstvu v znamenju množice sveže brezposlenih delavcev in rdečih številk, zdaj pa se nebo nad Nemčijo jasni.

In Nemci slavo za to pojejo predvsem svoji "superfrau", saj so prepričani, da je prav njej uspelo narod popeljati iz gospodarskega prepada. Na roko ji gredo tudi zadnje številke: čeprav so strokovnjaki za avgust napovedovali 30.000 več brezposelnih, je položaj obraten - 1.000 do zdaj brezposelnih je delo dobilo. Poleg tega je, bolj kot so to napovedovali, narasel tudi nemški izvoz, povečalo se je tudi povpraševanje.

Merklove njeni sodržavljani ne vidijo le kot rešiteljico gospodarske krize doma, ampak tudi kot pravo "superžensko", ki je na misiji reševanja vsega sveta. Le dva dni pred volitvami je namreč odpotovala v Pittsburgh, kjer bo del vplivne skupine G20, ki jo sestavlja 20 največjih gospodarstev na svetu, v okviru katere bo skušala "stuhtati", kakšna bo podoba sveta po krizi.

Kdo potrebuje Britney, če ima Angelo?
Angela Merkel je tudi živi dokaz, kako se javno mnenje hitro spreminja in ljudje čez noč pozabljajo svoja stališča. Medtem ko so Merklovo nekoč vztrajno kritizirali zaradi neprivlačnega videza in pomanjkanja karizme, je danes prav njen obraz, ki ga je videti tako rekoč povsod, njen glavni adut, saj nosi v sebi močno sporočilo. Sporočilo, ki obljublja zanesljivost, premišljenost in strpnost. Ko je postala kanclerka, je bilo ves čas slišati, da je dolgočasna in provincialna, a so jo mnogi podcenjevali. Izkazalo se je, da Merklova za glasove volivcev ne potrebuje zgodovinskih besed in oblek, krojenih po zadnjih modnih smernicah, saj v ljudeh zbuja nekaj več - zaupanje.

"Nemški volivci niso neumni. Za kanclerko nočejo Britney Spears, ampak resnega voditelja, ki mu lahko zaupajo. Merklova natančno ve, kaj počne," je dejal vodja Liberalnega instituta v Potsdamu Detmar Doering. "Uspelo ji je razviti videz skrbne gospe, nekakšne matere naroda," pravi o nekdaj tihi in skromni fizičarki iz nekdanjega Vzhodne Nemčije, ki ji danes ploska ves svet.

Tudi sama se zaveda, da sta strpnost in "nevidnost" njena glavna aduta. "Ne bom se spremenila, postala agresivnejša in se začela zatekati k obtoževanju, ampak bom še vztrajneje zagovarjala svoja stališča," je odgovorila na kritike o dolgočasni kampanji.

Zadnje javnomnenjske ankete Merklovi in njenemu CDU-ju napovedujejo 35 % glasov, glavnim tekmecem socialdemokratom pa 26. Svobodna stranka bi prejela 13 % glasov, Zeleni 11, Leva stranka pa 10, kar pomeni, da bi Merklovi lahko uspelo oblikovanje desnosredinske koalicije.