Kako se bodo odločili volivci? Foto: Reuters
Kako se bodo odločili volivci? Foto: Reuters
Deželne volitve v Nemčiji

Krščansko-demokratska unija (CDU) je na volitvah v deželni parlament v Turingiji in Posarju izgubila podporo volivcev glede na volitve leta 2004, medtem ko bo na Saškem še naprej vladala skupaj s socialdemokrati (SPD).

Po podatkih vzporednih volitev so se na tokratnih volitvah v vseh treh deželah okrepili predvsem liberalni Svobodni demokrati (FDP) in tudi druge manjše stranke, kot sta Levica in Zeleni.

V Turingiji je tokrat za CDU glasovalo med 31 in 32,5 odstotka volivcev, medtem ko je bila ta podpora pred petimi leti 43-odstotna. V Posarju, kjer je CDU izgubil absolutno večino prvič po letu 1999, je podpora vladajoči stranki padla s 47,5 na 35 odstotkov.

Še hujše izgube je utrpel SPD; v Turingiji je tako zbrala le 19 odstotkov glasov in tako zaostala celo za Levico s 26 do 27 odstotki podpore. V Posarju je za SPD glasovalo 25 odstotkov volivcev, le štirje odstotki več kot za Levico, še kažejo vzporedne volitve.

V Turingiji in Posarju CDU sicer trenutno vlada samostojno, na Saškem pa skupaj s SPD. Glede na prve rezultate današnjih volitev se bo morala CDU v Posarju in v Turingiji pripraviti na oblikovanje koalicije. V teh deželah bi tako lahko prišlo do rdeče-rdeče-zelene (SPD-Levica-Zeleni) ali celo t. i. jamajške koalicije, v kateri bi bile CDU, FDP in Zeleni.

Tokratne volitve so veljale za zadnji preizkus pred zveznimi parlamentarnimi volitvami, ki bodo 27. septembra. Na teh se prepričljiva zmaga obeta CDU-ju, ki ima po anketah javnega mnenja 41-odstotno podporo volivcev, SPD pa le 24-odstotno.

Deželne volitve v Nemčiji