Od leta 2001, ko se je začela vojna v Afganistanu, je bilo v bojih ubitih 191 britanskih vojakov, samo v zadnjem mesecu 22. Foto: Reuters
Od leta 2001, ko se je začela vojna v Afganistanu, je bilo v bojih ubitih 191 britanskih vojakov, samo v zadnjem mesecu 22. Foto: Reuters
Miliband se zavzema za pogovore z zmernimi talibani. Foto: EPA

Guardian poroča, da ministri in poveljniki ugotavljajo, da so zadnje mesece ustvarili ugodne razmere, tu je mišljen predvsem očiten umik talibanov daleč v pokrajino Helmand, za začetek pogovorov s tamkajšnjimi zmernejšimi voditelji. Javnomnenjska raziskava Independenta je pokazala, da večina Britancev meni, da je v vojni v Afganistanu nemogoče zmagati in da bi morali britanske enote nemudoma umakniti.

Naraščajoče nezadovoljstvo je posledica predvsem številnih žrtev v zadnjem mesecu, ko je v Afganistanu umrlo 22 britanskih vojakov. Britanski premier Gordon Brown je sicer pettedensko operacijo Panterjeva šapa označil kot uspešno, a javnosti ni prepričal.

52 odstotkov vprašanih meni, da bi se morali vojaki takoj umakniti iz Afganistana, 58 odstotkov vprašanih pravi, da je vojno nemogoče dobiti, kar 75 odstotkov pa jih je tudi prepričanih, da britanske enote niso primerno opremeljene za boj s talibani.

Britanski ministri so podprli afganistansko vlado, ki želi v pogajalski proces vključiti tudi zmerne talibanske voditelje, pri čemer jih želi ločiti od skrajnežev. "Afganistanska vlada potrebuje učinkovite pobude, da bi lahko bojevnikom ponudila drugo alternativo kot boj ali pobeg. To v bistvu pomeni, da je treba omogočiti nekdanjim skrajnežem, da se vrnejo v svoje rodne vasi in da se vrnejo k obdelovanju zemlje in da se nekateri vključijo v okvir legitimnih afganistanskih varnostnih sil," je na sedežu Nata dejal britanski zunanji minister David Miliband.

Ključni so t. i. "talibani drugega reda"
V omenjeni pettedenski operaciji so britanske sile skupaj z ameriškimi kolegi pregnale upornike iz ključnih predelov pokrajine Helmand, s čimer naj bi mogočili zmernejšim talibanom, da se povežejo z vlado. "To daje talibanom drugega reda možnost, da se znova povežejo z vlado, kar je osrednji namen te operacije," je dejal eden izmed britanskih poveljnikov. T. i. talibane drugega reda zavezniške sile označujejo za ključne v boju proti talibanom, kajti "talibani prvega reda" - gre za pripadnike Mule Omarja, skoraj zagotovo ne bodo sedli za pogajalsko mizo, "talibani tretjega reda" - gre za bojevnike brez pretirane vdanosti, pa niso tako vplivni.

Britanski poveljniki sicer želijo okrepiti britanske sile z 9.000 vojakov na več kot 10.000, vendar za zdaj ni znano, ali bo Brown okrepitve sil tudi dejansko odredil.