Britanska kraljica na poti v parlament, kjer vsako leto odpre prvo zasedanje, v katerem očrta smernice delovanja vlade, ki jih pripravi vladni kabinet. Foto: EPA
Britanska kraljica na poti v parlament, kjer vsako leto odpre prvo zasedanje, v katerem očrta smernice delovanja vlade, ki jih pripravi vladni kabinet. Foto: EPA
Britanski kraljevi par
S princem Filipom sta lani praznovala diamantno poroko. Princ naj bi v njunih več kot 60 letih zakona večkrat skočil čez plot. Foto: EPA
Britanska kraljeva družina
Kraljica z večino članov svoje družine na eni izmed številnih dobrodelnih večerij. Foto: EPA
Britanski kraljevi par
Ob diamantni poroki je britanska pošta izdala priložnostne znamke s podobami kraljevega para. Foto: EPA
Britanska kraljica
Kraljica je znana po svoji ljubezni do različnih pokrival. Foto: EPA
Britanska kraljica
Za njo je že na stotine državniških obiskov v več kot 120 državah sveta. Foto: EPA
Kraljica Elizabeta II.
Konje obožuje že od malih nog. Med obiskom pri nas bo obiskala Lipico. Foto: EPA
Kraljica pri Bushu
Ameriški predsednik George Bush je med obiskom kraljice znova poskrbel za salve smeha, ko jo je prestavil v 18. stoletje. Foto: EPA
Princ William
Mnogi Britanci si želijo, da bi Elizabeto II. na prestolu nasledil princ William. Foto: EPA

Elizabeta je poleg Združenega kraljestva tudi kraljica Kanade, Avstralije, Nove Zelandije, Jamajke, Barbadosa, Bahamov, Granade, Papue Nove Gvineje, Solomonovih otokov, Tuvaluja, Svete Lucije, Svetega Vincenta in Grenadinov, Belizeja, Antigue in Barbude, Saint Kittsa in Nevisa, kjer jo sicer predstavljajajo guvernerji. Elizabeta II. ima poleg naziva kraljice še mnogo drugih nazivov: med drugim je tudi voditeljica Commonwealtha, najvišja voditeljica Anglikanske cerkve in vojvodinja Normandije.

Elizabeta se je rodila kot prvi otrok princa Alberta in Elizabete, vojvode in vojvodinje yorških, ki sta pozneje postala britanska kralj Jurij V. in kraljica Elizabeta. Vojvodov brat Edvard VIII. se je namreč odpovedal prestolu zaradi ljubezni: poročil se je z Američanko Wallis Simpson, ki je bila ločena. Elizabeta II. je imela še sestro Margareto (umrla je leta 2002), s katero sta si bili vedno zelo blizu.

Ko je izbruhnila druga svetovna vojna, je bila Elizabeta stara 13 let. Nekateri so predlagali, da bi princesi evakuirali v Kanado, skupaj s starši, kjer bi živeli v gradu Hatley v Britanski Kolumbiji. A se to ni zgodilo. Znan je odločen odgovor Elizabetine matere. “Otroka ne bosta šla brez mene. Jaz ne bom odšla brez kralja. In kralj ne bo nikoli odšel.” Pri rosnih 13 je spoznala takrat 18-letnega Filipa, ki je njen zelo daljni bratranec. Kraljica je nekaj let po poroki priznala, da se je v princa zaljubila na prvi pogled, saj so jo očarale njegove modre oči in svetli lasje.

Elizabeta je tudi edina ženska članica kraljeve družine, ki je aktivno sodelovala v vojski - vozila je vojaški tovornjak. Po koncu vojne je Elizabeta vse več časa posvečala uradnim dolžnostim, najprej s starši, potem pa tudi že sama. S Filipom sta se poročila 20. novembra leta 1947, seveda pa ni šlo brez zapletov. Filip je pripadnik grške ortodoksne cerkve in je imel sestre, ki so se poročile s podporniki nacističnega režima. Elizabetina mama je, vsaj tako kažejo njene biografije, poroki ostro nasprotovala, Filipa pa označevala kot huna.

Mladoporočenca sta že leto dni pozneje pozdravila svojega prvorojenca Charlesa, pozneje pa so se jima rodili še trije otroci, princesa Ana in princa Andrew ter Edward, danes pa sta ponosna babica in dedek osmih vnukov.

Kraljica od leta 1952
Elizabeta je postala kraljica po smrti očeta, 6. februarja 1952. Novica, da je oče umrl zaradi pljučnega raka, jo je dosegla med obiskom v Keniji. Z možem sta se takoj vrnila domov, kjer je prevzela kraljevski naziv, 2. junija 1953 pa so jo v Westminstrski opatiji tudi slovesno okronali. Prek televizijskih zaslonov si je slovesnost ogledalo več kot 20 miljonov ljudi. V prvih letih njenega kraljevanja je veliko pozornost namenila razvoju Združenega kraljestva, gre za čas dekolonizacije, nekdaj veličastni imperij se je manjšal in se sprva preoblikoval v novi Britanski Commonewealth in pozneje Commonwealth narodov, ki združuje nekdanje britanske kolonije. Elizabeta je v procesu ohranitve dobrih odnosov z nekdanjimi kolonijami odigrala pomembno vlogo. V desetletjih vladanja je obiskala številne države in se lahko pohvali z največ državniškimi obiski v zgodovini.

Kraljici siveli lasje ob škandalih otrok
Ob svojem 80. rojstnem dnevu je dajala močan vtis, da se ne namerava umakniti s kraljevskega položaja. Prvi v vrsti za njeno nasledstvo je sicer princ Charles, a mnogi Britanci si želijo, da bi Elizabeto nasledil vnuk, Charlesov sin iz zakona s princeso Diano, princ William. Kraljica Elizabeta se je morala v zadnjih desetletjih spopasti s številnimi težavami svojih otrok. Te so ločitev princa Charlesa in nadvse priljubljene princese, ločitev princa Andrewa z vojvodinjo Sarah Ferguson, ločitev princese Anne, bolezen vnučke, hčerke princa Edwards in grofice Sophie Wesseške, ponovna poroka princa Charlesa z dolgoletno ljubeznijo Camillo Bowles Parker, ki jo je javnost dolgo časo zavračala, alkoholni izpadi vnukov, princev Williama in Harryja, in še bi lahko naštevali.

Ob smrti princese Diane leta 1997 je bila priljubljenost kraljevske družine na najnižji stopnji, k čemur je močno pripomogel po mnenju javnosti prepozen odziv kraljice na tragično smrt princese, od katere se je Charles ločil leto prej. 9. februarja leta 2002 je umrla kraljičina sestra Margareta, slaba dva meseca pozneje pa še kraljičina mati, ki je dosegla častitljivo starost 102 leti.

Kljub vsem pretresom kraljica Elizabeta II. ostaja ikona britanske kraljeve družine in je poleg princa Wiliama njena najbolj priljubljena članica. V zadnjih mesecih so britanski mediji večkrat namigovali, da je kraljičin mož močno bolan, kar pa na dvoru zanikajo. Kljub vsem preizkusom, ki ji jih je življenje namenilo, kraljica že vseh 56 let v javnosti ostaja enaka: zadržana in obvladana.

Zanimivosti:
Elizabeta II. je trenutno monarhinja z najdaljšim stažem v Evropi, še dlje pa sta Britancem kraljevala njena prednica kraljica Victoria, 63 let, in kralj George III., ki je Veliki Britaniji in potem Združenemu kraljestvu kraljeval 59 let, James VI. pa je Škotski vladal 57 let.

Kraljica vsako leto odpre prvo sejo britanskega parlamenta, po navadi je to novembra, razen ob volitvah, kjer to stori na prvi seji novega sklica parlamenta.

Bush ustreli kozla
Britanska kraljica je maja 2007 predsedniku ZDA Georgeu Bushu med večerjo ob koncu obiska v ZDA dejala: "Ne vem, ali naj začnem svoj nagovor: ´Ko sem bila leta 1776 v ZDA ...´" in mu tako vrnila za njegov spodrsljaj. Ameriški predsednik Bush, znan po besednih spodrsljajih, je namreč nekaj dni prej na sprejemu v Beli hiši britansko kraljico po pomoti "prestavil" v 18. stoletje. Pred 7.000 gosti, zbranimi ob 400-letnici ustanovitve prve angleške kolonije v Severni Ameriki, se je britanski kraljici Elizabeti II. med drugim zahvalil, da je leta 17.. (tukaj je zastal in se popravil), leta 1976 pomagala Američanom proslaviti 200-letnico neodvisnosti.

Britanska kraljica Elizabeta strastno navija za londonski nogometni klub Arsenal.

Leta 2007 je kraljico na filmskem platnu v filmu z naslovom Kraljica, v katerem je predstavljeno dogajanje na britanskem dvoru v dneh po smrti princese Diane, mojstrsko upodobila Helen Mirren in bila za vlogo nagrajena tudi z oskarjem.

Kraljica je med drugim lastnica vseh kitov in delfinov v britanskem teritorialnem morju, med njenimi nekoliko manj običajnimi darili pa se najdejo tudi pravi eksoti. Častitljiva gospa je npr. v dar dobila pravcatega jaguarja, ki so ji ga pripeljali naravnost iz Brazilije.

Njena ljubezen do živali sega še v rosna otroška leta, saj je prvega ponija dobila že pri petih. Strast do konj je očitno ni minila, saj ima trenutno kar 25 dirkalnih konj. Noro je zaljubljena tudi v pse, ima jih namreč kar 30, ki jo zvesto spremljajo skoraj na vsakem koraku. Ima še 88 mladih labodov, ki jih sprehajalci lahko vidijo ob reki Temzi, kar pa je v zadnjem času lahko malce neugodno. Pretekli teden je namreč na Škotskem zaradi posledic zloglasne ptičje gripe umrl labod.

Elizabeto II. očitno zanima tudi vesolje, saj je po pristanku Apolla 11 na Luni leta 1969 ameriškim astronavtom takoj poslala prisrčno čestitko, ki so ga "vesoljci" spravili na mikrofilm in ga shranili v kovinski zabojnik, ki je ostal "tam zunaj".

Elizabetino premoženje je revija Forbes ocenila na okoli 330 milijonov funtov, kar so v Buckinghamski palači ocenili kot močno pretirano številko. Ob tem še podatek, da kraljica šele zadnjih nekaj let plačuje davke.

Na desni si lahko ogledate posnetek njenega voščila iz leta 1957.
Kraljica ima na Youtubu poseben kraljevski kanal, prek katerega je leta 2007 Britancem zaželela vesel božič, na njem pa so objavljeni tudi različni dogodki v času njenega vladanja.

Ksenja Tratnik