Pred britanskim parlamentom je proti vpletenosti Velike Britanije v Siriji protestiralo več tisoč ljudi, a v parlamentu je prepričljiva večina podprla napade na samooklicani kalifat. Foto: Reuters
Pred britanskim parlamentom je proti vpletenosti Velike Britanije v Siriji protestiralo več tisoč ljudi, a v parlamentu je prepričljiva večina podprla napade na samooklicani kalifat. Foto: Reuters
David Cameron
Izid je potrdil prepričanost britanske vlade, da bodo poslanci na koncu vendarle privolili v sodelovanje v letalskih napadih v Siriji. Foto: Reuters
Protestniki v Londonu so zaprli cesto pred parlamentom. Foto: Reuters
Na IS tudi britanska letala?

redlog premierja Davida Camerona, da se Velika Britanija vključi v zračne napade na teroriste v Siriji.

Po 10-urni burni parlamentarni razpravi so britanski poslanci podprli predlog in s tem prižgali zeleno luč za britanska vojaška letala, da začenjajo izvajati napade na položaje Islamske države tudi znotraj mednarodno priznanih meja Sirije. Velika Britanija je že do zdaj sodelovala v zračnih operacijah proti IS-ju na ozemlju Iraka. Prve bojne polete nad Sirijo naj bi britanska letala izvedla že v noči na četrtek.

Cameron: "To ni leto 2003"
"Odgovoriti moramo na klic zaveznic. Dejanje, ki ga predlagamo, je zakonito, nujno in prava stvar, ki jo je treba storiti, da svojo državo ohranimo varno," je poudaril David Cameron. Britanija bi v napadih sodelovala z raketami brimstone.

Pred parlamentom v Londonu že potekajo protesti, ki se jih je udeležilo okoli 4.000 ljudi in ki nasprotujejo sodelovanju Velike Britanije v zračni ofenzivi na cilje teroristov v Siriji. Britance še vedno straši spomin na britansko sodelovanje v nepriljubljenih vojnah v Afganistanu in Iraku, zato je Cameron poslance pozval, naj ne dovolijo, da bi njihovo odločitev narekovala iraška vojna: "To ni leto 2003. Preteklih napak ne smemo izkoriščati kot opravičilo za nedelovanje ali brezbrižnost."

Slabo premišljeno hitenje v vojno
Opozicijski poslanci, med njimi vodja laburistov Jeremy Corbyn, so od Camerona večkrat zahtevali, da se opraviči, saj naj bi v torek poslance iz vrst svojih konservativcev pozval, naj ne glasujejo enako kot "gruča simpatizerjev terorizma". A premier je opravičilo zavrnil in dejal le: "Spoštujem ljudi, ki imajo drugačno stališče od vlade." Corbyn je medtem poslance posvaril pred slabo premišljenim hitenjem v vojno.

"Ne sprenevedam se, da je odgovor lahek, razmere v Siriji so izjemno kompleksne," je dejal Cameron in pri tem izpostavil teroristično grožnjo IS-ja. "Vprašanje je: Ali bomo sodelovali z zavezniki pri zmanjševanju in uničevanju te grožnje in ali se bomo podali v boj proti tem teroristom v njihovem osrčju. Ali bomo obsedeli in čakali, da nas napadejo?" se je vprašal britanski premier.

Kača ima glavo v Raki
Ob tem je spomnil na napade v Parizu 13. novembra, v katerih je umrlo 130 ljudi. Ti so po njegovih besedah pokazali "obseg terorističnih načrtov Daeša". "To je bila, če hočete, glava kače iz Rake v akciji," je dodal. Daeš je eno izmed poimenovanj za IS, ki ima glavno utrdbo v Siriji v mestu Raka.

Cameron je sicer na predvečer glasovanja doživel neprijeten udarec, saj mu je odbor parlamenta za zunanje zadeve sporočil, da se ni v zadostni meri posvetil njihovi skrbi. Odbor je namreč postavil pod vprašaj zakonitost sodelovanja v napadih in učinkovitost te odločitve, prav tako pa tudi koristnost, ki bi jo imel ta korak v okviru reševanja diplomatske rešitve.

Na IS tudi britanska letala?