Britanci naj bi sčasoma v celoti zapustili Irak. Foto: Reuters
Britanci naj bi sčasoma v celoti zapustili Irak. Foto: Reuters
Umik Britancev iz Basre

"Zjutraj so britanske sile končale umik iz Basre, nadzor nad predsedniško palačo pa je prevzela iraška vojska," je sporočil poveljnik iraške vojske Mohan Al Firajdži, enaka novica pa je prišla tudi z britanskega obrambnega ministrstva.

"Vse britanske sile so se iz palače v Basri umaknile v bazo blizu letališča. Med operacijo ni prišlo do nobenih spopadov," so zapisali v izjavi za javnost in dodali, da je bil umik iz Basre že nekaj časa namen britanske vojske. Umik je potrdil tudi britanski premier Gordon Brown in zavrnil obtožbe, da naj bi šlo za poraz britanske vojske.

Umik Britancev iz mesta so potrdili tudi prebivalci Basre, saj so poročali o premikih britanskih oklepnih vozil in nočnih vožnjah helikopterjev, zjutraj pa so palačo že nadzorovali iraški vojaki. Kljub temu bo britanska vojska še ohranila nadzor nad mestom, ki naj bi ga v roke Iračanov dokončno izročili do konca leta.

Vojaki so se umaknili na rob mesta
Novico o umiku približno 550 britanskih vojakov iz palače nekdanjega iraškega voditelja Sadama Huseina so z britanskega obrambnega ministrstva sporočili v nedeljo zvečer, od tam pa so se umaknili v britansko vojaško oporišče ob robu mesta. V Iraku je še vedno približno 5.500 pripadnikov britanske vojske.

Bodo Britanci dokončno zapustili Irak?
Umik britanskih vojakov iz Basre je korak naprej k uresničevanju obljube, da bodo Britanci nadzor nad Basro prvič po začetku napada na Irak leta 2003 predali iraškim oblastem, napoveduje pa tudi postopen popoln umik britanskih enot iz Iraka. Kljub temu pa so z Downing Streeta v nedeljo zvečer sporočili, da bo načrt za popoln umik vojakov odvisen od ocen ljudi na terenu v prihodnjih tednih in mesecih.

Britanska vojska je iraškim oblastem in vojski predtem že predala tri druge pokrajine na jugu Iraka.

Umik Britancev iz Basre