Britanski vojaki so že večkrat potarnali, da so v primerjavi z ameriškimi kolegi slabše opremljeni za boj proti talibanom. Foto: EPA
Britanski vojaki so že večkrat potarnali, da so v primerjavi z ameriškimi kolegi slabše opremljeni za boj proti talibanom. Foto: EPA
Helmand
Najbolj naj bi britanski vojaki pogrešali več helikopterjev. Foto: EPA

Brown je obiskal britanske vojake v prestolnici nemirne afganistanske pokrajine Helmand, kjer že tri tedne poteka obsežna ofenziva koalicijskih in afganistanskih sil proti talibanskim upornikom. Premier se je vojakom zahvalil za njihov prispevek v operaciji, s katero želijo Američani stabilizirati eno izmed najnasilnejših območij v Afganistanu.

Britance čez tri mesece čakajo volitve, na katerih za zdaj bolje kaže opozicijskim konservativcem, ki Brownu očitajo, da so britanski vojaki odšli v vojni v Iraku in Afganistanu preslabo opremljeni. To naj bi bil po njihovih besedah tudi eden glavnih vzrokov za številne smrtne žrtve med njimi.

Brownu, ki je po Tonyju Blairu deset let vodil finančno ministrstvo in zdaj tri leta vodi vlado, očitajo, da je odtegoval finančna sredstva, ki so bila nujno potrebna za helikopterje in oklepnike. Britanskim vojakom v Helmandu je zagotovil, da bo njegova vlada storila vse, kar je mogoče, da bodo dobili ustrezno opremo za bojevanje.

Britanski vojaki bodo dobili nova vozila
Premier je v petek pričal pred posebno komisijo, ki preiskuje razloge za britansko sodelovanje v iraški vojni. Kot njegov nekdanji nadrejeni Blair je tudi sam zatrdil, da je bila odločitev za vojno pravilna, ob tem pa je zanikal, da je bila vojska prikrajšana za nujno potrebna sredstva.

Nekdanji vodja osebja na obrambnem ministrstvu Charles Guthrie je dejal, da preprosto ni res, da bi vojska dobila vse, za kar je zaprosila, medtem ko so ga konservativci obtožili, da se je za nenaden obisk Afganistana odločil, da bi odvrnil pozornost od njegovega pričanja pred komisijo.

Brown je zanikal obtožbe nasprotnikov in pojasnil, da je bil obisk Afganistana, ki je zagotovo njegov zadnji pred parlamentarnimi volitvami, načrtovan že pred meseci in je namenjen oceni razmer in napredka po nedavni ofenzivi.

Ena izmed glavnih kritik leti na račun lahkih oklepnih terenskih vozil Snatch Land Rover, saj naj ne bi nudili zadostne zaščite pred obcestnimi bombami, ki so se izkazale za najbolj smrtonosno orožje upornikov proti tujim vojakom. V omenjenih vozilih je bilo od leta 2005 ubitih najmanj 37 vojakov.

Zaradi neprimernih vozil bo britansko obrambno ministrstvo kmalu kupilo okoli 200 oklepnih vozil v vrednosti več kot 110 milijonov evrov, ki bodo nadomestili Land Roverje in naj bi jih začeli uporabljati do konca leta 2011.