Operacijo v Helmandu, ki se je začela 12. februarja, so Američani poimenovali 'mati vseh ofenziv'. Foto: EPA
Operacijo v Helmandu, ki se je začela 12. februarja, so Američani poimenovali 'mati vseh ofenziv'. Foto: EPA

Da ZDA do konca leta načrtujejo še večjo akcijo, je namignil neimenovani vir v ameriški administraciji. Ofenziva Natovih in afganistanskih sil, ki že nekaj dni poteka v mestu Mardža in okolici, naj bi bila tako le priprava za boje v Kandaharju.

Pokrajina Kandahar prav tako leži na jugu države in meji na Helmand, obe omenjeni pokrajini pa sta od invazije na Afganistan leta 2001 glavni središči talibanskega upora. Prestolnica Kandaharja, ki nosi isto ime kot pokrajina, je bila nekdaj tudi prestolnica talibanskega režima.

Kdaj bo "počilo" v Kandaharju?
Da Washington načrtuje operacijo v Kandaharju, je dal pred dnevi vedeti tudi poveljnik ameriških in Natovih vojakov v Afganistanu, ameriški general Stanley McChrystal, ki je dejal, da je ofenziva v Helmandu le "model za prihodnost". Poveljnik združenega poveljstva ameriških sil, general David Petraeus, pa je pred dnevi napovedal, da je Muštarak le prva stopnja McChrystalovih načrtov za prihodnjih 12 do 18 mesecev.

Cilj operacije Moštarak - Skupaj je izkoreniniti talibane in spet vzpostaviti afganistansko oblast na območju. V ofenzivi, ki velja za največjo od leta 2001, sodeluje 15.000 vojakov.

ZDA: Operacija je uspešna
Po trditvah ameriškega generala Bena Hodgesa so ameriške sile v mestu Mardža večje bojne operacije končale, izrazil pa je tudi prepričanje, da je večina talibanskih borcev ubita ali pa se je skrila med prebivalce.