Brown je po sredinem imenovanju že začel vleči prve poteze. Foto: EPA
Brown je po sredinem imenovanju že začel vleči prve poteze. Foto: EPA
David Miliband
Miliband je vodenje ministrstva za okolje zamenjal za ključno ministrstvo - za zunanje zadeve. Foto: EPA
Novi Brownov kabinet

41-letni David Miliband, nekdanji okolijski minister, je postal najmlajši zunanji minister po letu 1977, na položaju pa je nasledil Margaret Beckett.

"izredno navdušen in počaščen", da ga je Brown izbral za to funkcijo.

56-letni Brown, ki se je na Downing Street 10 vselil v sredo, je vodenje notranjega ministrstva prvič podelil ženski - Jacqui Smith, kar velja za največje presenečenje pri sestavi nove vlade.

Darling vodja financ, Straw pravosodja
Za svojega naslednika na mestu finančnega ministra je imenoval zvestega sodelavca Alistaira Darlinga, ki je bil vseh deset let tudi član Blairove vlade. Nazadnje je vodil ministrstvo za trgovino in industrijo. Nekdanji zunanji minister Jack Straw, ki je vodil Brownovo kampanjo za vodjo laburistične stranke, je novoimenovani minister za pravosodje, na mestu ministra za zdravje pa je Patricio Hewitt zamenjal nekdanji šolski minister Alan Johnson.

Shaun Woodward, ki je pred osmimi leti od konzervativcev prestopil k laburistom, je sprejel funckijo ministra za Severno Irsko, ki jo je pred tem zavrnil vodja liberalnih demokratov, lord Paddy Ashdown.

Brown na delo z optimizmom
Brown je pred imenovanjem nove vlade in začetkom novega obdobja britanske politike optimističen. "Trudil se bom po svojih najboljših močeh. To je moja obljuba vsem Britancem. Naj se obdobje sprememb začne," je novi britanski premier povedal po nastopu svoje funkcije.

Preberite si več o Gordonu Brownu.

Nekdanji premier Tony Blair se je odločil, da se bo popolnoma umaknil iz britanske politike. Odstopil je namreč tudi z mesta poslanca in sprejel funkcijo posrednika na Bližnjem vzhodu.

C. R.

Novi Brownov kabinet