Foto:
Foto:
Stalnica Bushevih obiskov v Evropi so tudi množični protesti.
Busha so v Mainzu pričakali tudi domiselni protestniki.
George Bush je prišel pozdravit tudi ameriške vojake, ki so nameščeni v Nemčiji.
George Bush in Gerhard Schröder sta si skupaj s soprogama ogledala Gutenbergov tiskarski muzej.

Bush se je Schröderju zahvalil za nemško pomoč pri obnovi Iraka, sodelovanje v boju proti terorizmu in zavzemanju za ukinitev iranskega jedrskega programa.

Ob tem je dejal, da so dobri odnosi z Evropo možni le ob dobrih odnosih z Nemčijo. Oba voditelja sta se zavezala k skupnim prizadevanjem za čistejše okolje, vendar ne na račun nižje gospodarske rasti.

Iran ni Irak
Bush je glede Irana dejal, da so pogajanja še v zgodnji fazi. Zatrdil je, da Iran ni Irak. Že včeraj je Bush v Bruslju zatrdil, da ZDA ne pripravljajo napada na Iran, kljub temu pa ga ne izključujejo.

Na pogovorih sta se voditelja dotaknila tudi mirovnega procesa na Bližnjem vzhodu, razmer v Afganistanu, evropskega embarga na prodajo orožja Kitajski in onesnaževanja okolja.

Izredni varnostni ukrepi
Varnostni ukrepi v mestu ob Renu so bili izredni, saj je za varnost skrbelo več tisoč policistov. V središče mesta so lahko prišli le tisti, ki tam živijo, avtoceste so bile zaprte, prepovedan pa je bil tudi ladijski promet. Zaradi prihoda Busha na frankfurtsko letališče so odpovedali ali prestavili več deset letov.

Že pred tem je Schröder v pogovoru za nemško televizijo ARD prebivalce Mainza prosil za razumevanje. "Če je na obisku ameriški predsednik, je treba upoštevati občutljivost Američanov glede varnosti," je dejal. Nemški kancler je sicer dejal, da je Bush dobrodošel gost, prijateljstvo z ZDA pa je za Nemčijo zelo pomembno.

Hladni odnosi
Odnosi med državama so se dodatno ohladili po začetku vojne v Iraku, nemška javnost pa se še vedno spominja Bushevega zagotovila v Berlinu maja 2002, da ZDA nimajo nikakršnih načrtov za napad na Irak.

Schröder je med kampanjo za ponovno izvolitev večkrat napadel ameriško politiko do Iraka, eden izmed njegovih ministrov pa je ameriško administracijo primerjal z nacističnim režimom.

Več tisoč protestnikov
V Mainzu se je zbralo več tisoč protestnikov, potem ko se jih je na torkovih demonstracijah zbralo nekaj sto. Več tisoč ljudi je v ponedeljek in torek protestiralo tudi v Bruslju.

Natrpan urnik Busha
Bush se je v Mainzu srečal tudi z voditeljico opozicijske Krščanskodemokratske unije Angelo Merkel in mladimi voditelji nemško-ameriških skupin, obiskal muzej izumitelja tiskalnega stroja Johannesa Gutenberga, nato pa se je odpravil v vojaško oporišče Wiesbaden, kjer se je srečal z ameriškimi vojaki.

V Bratislavi s Putinom
Iz Nemčije je ameriški predsednik odpotoval v slovaško prestolnico Bratislava, ki je njegova zadnja postaja na poti po Evropi in kjer se bo v petek srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.