Ameriški predsednik se bo moral od svojega položaja posloviti januarja 2009. Foto: MMC RTV SLO
Ameriški predsednik se bo moral od svojega položaja posloviti januarja 2009. Foto: MMC RTV SLO
Ameriški marinci v Iraku
Vojna v Iraku poteka že od marca 2003. Foto: EPA

Proračun je vreden 162 milijard dolarjev, s tem pa so končani prepiri med republikanskim predsednikom in demokratskim vodstvom kongresa glede financiranja iraške vojne. Ta denar namreč zadošča za financiranje obeh vojn do januarja 2009, ko se Bushu izteče drugi predsedniški mandat.

Bush je ob tem pohvali kongres in dejal, da lahko republikanci in demokrati tudi v predvolilnem letu stopijo skupaj in podprejo ameriške vojake. Demokrati so se odpovedali prepiru, saj se pred volitvami ne želijo izpostaviti obtožbam, da vojakom na bojišču odtegujejo denar.

Demokrati ob sprejetju zakona poudarjajo svoj uspeh, ki naj bi ga predstavljalo povečanje finančne podpore za šolanje vojaških veteranov, podaljšanje obdobja za prejemanje podpore brezposelnih za 13 tednov, pa tudi 2,7 milijarde dolarjev za pomoč pri odpravljanju naravnih nesreč na srednjem zahodu ZDA.

Za vojni ZDA plačali 650 milijard
Skupaj s podpisom zadnjega zakona se je izredno financiranje vojne v Iraku povečalo na skupaj 650 milijard dolarjev. Od tega naj bi ZDA za vojno v Afganistanu odštele okoli 200 milijard dolarjev.

Pred volitvami demokratom ustreza nadaljevanje zdajšnje zunanje politike, ki je med Američani vse manj priljubljena. Demokratski predsedniški kandidat Barack Obama je napovedal spremembe z zmanjšanjem ameriške vojaške prisotnosti v Iraku, republikanec John McCain pa napoveduje nadaljevanje dozdajšnje politike boja do končne zmage.

M. R.