Bush je bil opozorjen, a se je kljub temu vrgel v vojno. Foto: Reuters
Bush je bil opozorjen, a se je kljub temu vrgel v vojno. Foto: Reuters
Vojaško pokopališče v ZDA
Iraška vojna je terjala na tisoče življenj ameriških vojakov in javnost se je že pred nekaj časa obrnila proti njej. Foto: AFP

Vlada je tako še pred invazijo na Irak marca 2003 v roke dobila tajne dokumente, ki so predvidevali prav to, kar Busheva administracija zdaj trdi, da ni mogla predvideti.

Republikanski ofenzivni odgovor
Demokrati novorazkrite dokumente, ki so del senatne preiskave, vidijo kot jasen dokaz, da je bila Busheva administracija opozorjena, a se za svarila ni zmenila, kar je pripeljalo do tragičnih posledic. "Na žalost je zavrnitev administracije, da bi se zmenila za ta strašljiva opozorila - in kar je še huje, se pripravila na podlagi le-teh - vodila do tragičnih posledic, za katere naš narod plačuje grozljivo ceno," je izjavil predsednik senatnega odbora Jay Rockefeller.

Nekateri republikanci so ugotovitve odbora že zavrnili kot polne napak, ki da selektivno izpostavlja le tiste agencijske ugotovitve, ki se zdijo pomembne zdaj, kar izkrivlja sliko, kaj vse je bilo v resnici predstavljeno administraciji. Ko so o poročilu vprašali predsednika Busha, je ta zagovarjal svojo odločitev in vztrajal, da je svet boljši brez Sadama Huseina na oblasti.

Predvidevanja obveščevalcev
Obveščevalci so med drugim predvidevali, da bo Al Kaida izkoristila invazijo na Irak za povečanje svojih operacij in da bodo iraške sosede skušale vplivati na oblikovanje Iraka po padcu diktatorja Sadama Huseina. Analitiki so tudi predvideli, da bo izbruhnilo nasilje med različnimi iraškimi skupinami, če tega ne bodo preprečile okupacijske sile.

Za javno objavo 229 strani dolgega poročila sta poleg demokratov glasovala še dva republikanska senatorja.

K. S.