Protestniki so se dobro pripravili na prihod ameriškega predsednika. Foto: epa
Protestniki so se dobro pripravili na prihod ameriškega predsednika. Foto: epa
Priprave Latvijcev na obisk Georgea Busha Foto: epa

Vrhunec turneje bo udeležba na slovesnosti ob 60. obletnici zmage nad fašizmom v Moskvi, ki bo 9. maja. Obiskal bo tudi Gruzijo in Nizozemsko. V nekdanjih republikah Sovjetske zveze naj bi poudaril predvsem pomen utrjevanja novih demokracij v tem delu sveta.

V Latviji bo Bush prejel najvišje državno odlikovanje, red treh zvezd, in skupaj s predsednico Vike Freibergo obiskal spomenik žrtvam komunizma. V Rigi bo govoril o svobodi in demokraciji ter se pogovarjal s predsedniki Latvije, Litve in Estonije.

Na nizozemskem bo imel Bush v nedeljo govor na vojaškem pokopališču v Margratnu, kjer je pokopanih več kot 8.000 vojakov, ki so bili ubiti v zavezniškem napadu na Nemčijo.

Protest Moskve
Ruski zunanji minister je izrazil protest nad Bushevim obiskom Latvije in Gruzije, njegova ameriška kolegica Condoleezza Rice pa mu je odgovorila, da lahko obišče katerokoli državo na svetu.

Pozivi k opravičilu
Baltske države so sicer Moskvo pozvale, naj se opraviči za petdesetletno okupacijo po drugi svetovni vojni, ta pa jih je obtožila, da želijo prikriti sodelovanje z nacistično Nemčijo. Bruselj je po pričakovanjih stopil na stran baltskih držav in dejal, da se je diktatura v Evropi končala šele s padcem berlinskega zidu.