Foto:
Foto:
Za varnost v Bratislavi skrbijo tudi posebne slovaške enote.
Predsedniki ZDA, Slovaške in Rusije.
Limuzina s predsednikom Bushem na poti mimo okoljevarstvenih protestnikov.
Zaradi zažiga ameriške zastave sta bila v Bratislavi prijeta dva Čeha.

V skupni izjavi, ki sta jo dala po srečanju v Bratislavi, sta dejala, da Iran in Severna Koreja ne smeta imeti jedrskega orožja.

Predsednika naj bi svojima trgovinskima ministroma naročila, da pospešita dvostranske pogovore, s katerimi naj bi odpravili ovire za vstop Rusije v Svetovno trgovinsko organizacijo.

Dogovorila naj bi se tudi o izboljšanju sodelovanja glede jedrske varnosti. ZDA in Rusija naj bi sodelovale tudi pri razvoju delno obogatenega urana, ki bi ga lahko uporabljale kot gorivo v jedrskih reaktorjih držav tretjega sveta.

Bush je med pogovorom s Putinom izrazil dvom o procesu demokratizacije v Rusiji, ob tem pa dodal, da naj bi imele ZDA in Rusija več skupnih kot pa nasprotujočih si stališč. Putin je dejal, da se je rusko ljudstvo pred 14 leti odločilo, da se bo država demokratizirala in da v njej ni več totalitarnega režima.

Bush zopet nagovoril Evropo
Bush je ob obisku Bratislave pred srečanjem z Vladimirjem Putinom dejal, da imajo ZDA in Evropa enaka stališča do iranskega jedrskega orožja. Po njegovih besedah imajo tako Evropa kot tudi Združene države Amerike cilj prepričati iranske ajatole, naj prenehajo razvijati jedrsko orožje, pri tem pa je poudaril pomen diplomatskih pogajanj.

Najnovejše izjave kažejo, da je ameriška administracija nekoliko popustila v svojih stališčih, ki niso izključevala groženj o napadu na Iran, če bi si Teheran še naprej prizadeval za razvoj jedrskega orožja.

Demokracija za vsak košček Zemlje
Že dopoldne se je Bush sešel s slovaškim predsednikom Ivanom Gašparovičem in premierjem Mikulašem Dzurindo. Na bratislavskem mestnem trgu pa je nagovoril še Slovake in pohvalil njihovo 12-letno zavezanost demokraciji in miru. Nagovor je izzvenel v kontekstu širšega srednje- in vzhodnoevropskega prostora. Bush je pohvalil napredek demokracij na tem območju in med drugim dejal, da bo nekega dne žarek demokracije posvetil na vsak košček sveta.

Busha spremljajo protesti
Ob obisku ameriškega predsednika so potekale tudi demonstracije nasprotnikov ameriške zunanje politike in okoljevarstvenih skupin, ki od ameriške vlade zahtevajo pristop h kjotskemu protokolu.

Obisk Busha in Putina v slovaški prestolnici poteka v znamenju strogih varnostnih ukrepov, za varnost skrbi nekaj tisoč policistov. Prvič sta se državnika srečala junija 2001 na Brdu pri Kranju.

Slovaški policisti so prijeli dva češka protestnika, ki sta med Bushevim govorom zažgala ameriško zastavo.