Ost kritike je proti Bushu uperil tudi eden najvplivnejših republikancev. Foto: EPA
Ost kritike je proti Bushu uperil tudi eden najvplivnejših republikancev. Foto: EPA
Vojaki v Iraku
Koalicijske sile v Iraku so sicer poskrbele za večjo varnost, a nič ne kaže, da se bodo vojaki lahko kmalu vrnili domov. Foto: EPA
Nov udarec Bushu

Ameriške enote so povečale varnost v Iraku, medtem ko je iraška vlada razočarala, meni Warner, pri tem pa dodaja, da morajo Američani pokazati, da njihove obveznosti do Iraka ne bodo časovno neomejene. Warnerjeve izjave so sledile objavi poročila o razmerah v Iraku, kjer uslužbenci 16 obveščevalnih služb napovedujejo, da bo vlada premierja Nurija Al Malikija v prihodnje še bolj nestabilna.

Določanje prvega koraka umika vojakov ameriških sil bi po njegovem mnenju iraškim voditeljem poslalo jasen znak, da prisotnost Američanov v tej nemirni državi nikakor ni samoumevna. Kot narod preprosto ne moremo le opazovati, kako naše enote tvegajo življenja, ocenjuje eden najvplivnejših republikancev.

Časovni in številčni okvir vračanja vojakov je po Warnerjevem mnenju v rokah predsednika Busha in ne kongresa. "Predsedniku, z vsem spoštovanjem, sporočam - izberite katero koli številko."

Besedna vojna Al Malikija in Busha
Kritične besede zoper iraško vlado je v torek dejal tudi Bush, po ostrem odzivu Al Malikija, češ da si lahko Irak poišče nove prijatelje, pa je svoje besede omilil, Al Malikiju pa sporočil, da je dober mož s težko nalogo in mu znova zagotovil svojo podporo. V poročilu obveščevalnih služb je sicer zapisano tudi, da bo Al Malikijeva vlada težko presegla sektaške razlike in dosegla enotnost med Iračani. V zadnjih šestih do devetih mesecih se je povečal tudi sunitski upor proti Al Kaidi, ki pa se še ni prevesil v širšo podporo arabskih sunitov iraški vladi ali sodelovanje s šiiti.

Bush je v govoru vojnim veteranom v Kansas Cityju znova zagovarjal svojo politiko do Iraka, ob tem pa prvič primerjal vojno v Iraku z vojno v Vietnamu, ko je rekel, da bi imel umik ameriških vojakov iz Iraka podobne pogubne posledice, kot jih je imel umik iz Vietnama.

Nov udarec Bushu