Konservativci od Camerona pričakujejo spremembe. Foto: EPA
Konservativci od Camerona pričakujejo spremembe. Foto: EPA

Na volitvah je Cameron premagal 56-letnega Davida Davisa in tako postal že peti mož na vrhu konservativcev v zadnjih osmih letih.

V tem času so konservativci na volitvah doživeli tri zaporedne poraze, od Camerona pa pričakujejo spremembe, tudi zato, ker je sedanji premier Tony Blair, sicer laburist, napovedal, da za četrti mandat ne bo kandidiral.

Na glasovanju ga je izmed okoli 200.000 članov Konservativne stranke podprlo 134.446 članov, več kot 64.000 pa jih je podprlo Davisa.

Konservativce, ki so med Britanci bolj znani kot torijci, je nekoč vodila tudi nekdanja britanska premierka Margaret Thatcher, znana tudi kot železna lady.

Napovedi Camerona
Cameron napoveduje, da se bo na področju gospodarstva zavzemal za povečanje javne porabe in zmanjašnje davkov. Sicer velja za evroskeptika in tako se je zavzel za drugačno usmeritev v Evropskem parlamentu.

Obljubil je širitev obzorij stranke na zunanjepolitičnem področju, s čimer je imel v mislih, da se ne bodo zavzemali le za ljudi v Zimbabveju in Gibraltarju, temveč tudi za rešitev krize v Darfurju in izbruhov revščine v saharskih deželah Afrike.

Na šolskem področju Cameron podpira politiko Blairovega kabineta, pri čemer je dejal, da bo to storil vsakič, ko se bo z nečim strinjal.