Uporniki iz Svobodne sirske armade so se zavezali, da bodo spoštovali premirje. Foto: EPA
Uporniki iz Svobodne sirske armade so se zavezali, da bodo spoštovali premirje. Foto: EPA

Iz Damaska so tudi sporočili, da bodo odgovorili na vsak poskus upornikov pri utrjevanju svojih položajev, na oboroževanje ali prihod okrepitev. Premirje bo veljalo med muslimanskim praznikom do ponedeljka.

Iz uporniške Svobodne sirske armade so sporočili, da bodo njihovi borci spoštovali premirje, vendar pa zahtevajo, da do petka režim izpusti zapornike.

Po drugi strani so v uporniški skupini Ansar Al Islam zatrdili, da ne bodo spoštovali premirja, ki ga je dosegel posebni odposlanec ZN-a za Sirijo Lakhdar Brahimi. V Ansar Al Islamu tudi dvomijo, da bodo vladne sile spoštovale prekinitev spopadov.

Brahimi je že v sredo v Kairu sporočil, da je sirska vlada pristala na premirje, kot tudi večina voditeljev upornikov, s katerimi se je sam pogovarjal.

Glede na izkušnje iz preteklosti je le malo možnosti za spoštovanje premirja, saj so ga v prejšnjih primerih kršili tako režim kot uporniki.

Upor proti predsedniku Bašarju Al Asadu je od marca lani zahteval že 35.000 žrtev, vendar pa prelivanju krvi še ni videti konca. Mednarodna skupnost se boji, da bi se lahko konflikt razširil prek meja Sirije tudi v druge države v regiji.

Spopadi za Alep
Iz Alepa, največjega sirskega mesta, medtem poročajo o napredovanju upornikov, ki so zavzeli dve soseski na severu mesta. Soseski sta bili pred tem v rokah kurdskih milic in sil, ki so zveste Asadovemu režimu.

Kurdske milice naj bi se sicer še vedno trudile pregnati upornike iz ene izmed sosesk.

Praznik priložnost za premirje
Praznik priložnost za premirje