Castrovega okrevanja se je razveselilo mnogo Kubancev. Foto: EPA
Castrovega okrevanja se je razveselilo mnogo Kubancev. Foto: EPA
Videoposnetek Fidela Castra

Video je prikazal Castra, kako se sprehaja brez pomoči, govori po telefonu, bral pa je tudi sobotno izdajo kubanskega komunističnega časopisa Granma. Dolgoletni voditelj Kube je pred kamero povedal, da bo njegovo okrevanje dolgo in ne brez tveganj, a da vse poteka po predvidenem načrtu. Povedal je tudi, da že sodeluje pri sprejemanju vladnih odločitev, spremlja novice in opravlja nujne telefonske pogovore.

Castro je dejal: "Potem ko so me moji sovražniki prehitro razglasili za mrtvega, svojim rojakom in prijateljem po vsem svetu z veseljem pošiljam ta kratek film." Kubanski podpredsednik Carlos Lage je dejal, da je Castrov video odlična novica za vse Kubance in vse prijatelje Kube.

Castro je zaradi operacije konec julija oblast začasno predal svojemu mlajšemu bratu Raulu, mediji pa o njem niso poročali že več kot mesec dni, zato so se pojavile govorice o njegovi smrti.

Kuba je med Castrovo odsotnostjo popolnoma mirna, mnogi Kubanci pa so prepričani, da se bo Castro v uniformi pojavil 2. decembra na vojaški paradi, ki bo zaznamovala 50 let, odkar je začel vojaško vstajo v gorovju Sierra Maestra na Kubi.

Videoposnetek Fidela Castra