Castro se očitno spet počuti dovolj močnega za javno nastopanje. Foto: EPA
Castro se očitno spet počuti dovolj močnega za javno nastopanje. Foto: EPA

Castro se je iz javnosti umaknil leta 2006 po operaciji črevesja in bolezni, za katero je pred kratkim dejal, da ga je skoraj stala življenje. Presentljivo se je v javnost vrnil julija, tokrat pa je prvič tudi spregovoril pred množico na stopnicah univerze v Havani, kjer je pred 60 leti pozval študente k politični akciji na začetku komunistične revolucije.

Tudi tokrat so bili njegovi poslušalci študentje, ki se jih je zbralo okoli 10.000, svojega voditelja pa so pospremili z glasnimi aplavzi in vzkliki "Fidel, Fidel, Fidel". Kot tudi v prejšnjih pojavljanjih v javnosti to poletje se Castro ni dotaknil notranjih razmer, ampak je vso pozornost namenil mednarodni politiki.

"Lahko izidemo kot zmagovalci"
Castro je opozoril na možnost jedrskega spopada v primeru, da ZDA v navezi z Izraelom poskušajo uveljaviti sankcije proti Iranu zaradi njegovega spornega jedrskega programa. ZDA je obtožil, da so ustvarile sistem, ki ogroža obstoj človeštva.

Težava sedmih milijard ljudi danes je preprečiti, da se zgodi takšna tragedija, je dejal Castro, ki pa ni izgubil optimizma, saj meni, da je "v tem kot v številnih drugih borbah v preteklosti mogoče iziti kot zmagovalec".

O nevarnosti jedrske vojne je govoril tudi pred mesecem dni na seji narodne skupščine.

Njegov govor je trajal okoli 40 minut, kar je veliko krajše kot v preteklosti, ko je znal govoriti tudi po več ur. Je pa bil oblečen v preprosto tradicionalno zeleno vojaško uniformo kot v starih revolucionarnih časih, ko si je pridobil naziv "El comandante".

Zaradi vse pogostejših pojavljanjih so se že pojavile ugibanja, če bo 84-letni Castro znova prevzel vidnejšo vlogo v domači politiki, potem ko je po bolezni vodenje države predal svojemu mlajšemu bratu Raulu. Kot predsednik je uradno odstopil februarja leta 2008.