Postopek proti Ceci poteka že nekaj let, a brez premikov. Foto: EPA
Postopek proti Ceci poteka že nekaj let, a brez premikov. Foto: EPA

Beograjski B92 se je dokopal do ekskluzivnih podatkov o obtožnici proti srbski pevki in njeni sestri Lidiji Veličković, s katero sta obtoženi, da sta se nezakonito okoristili s prodajo igralcev srbskega nogometnega kluba Obilić tujim klubom. Obtožnica ju bremeni prisvojitve več kot štirih milijonov nemških mark in okoli 3,5 milijona dolarjev.

Namesto da bi šel denar od prodaje v klubsko blagajno, je romal na zasebne račune sester. V tistem obdobju je bila Ceca predsednica kluba, njena sestra pa sekretarka. Obilič je pozornost pritegnil v drugi polovici 90. let prejšnjega stoletja, ko je njegovo vodenje prevzel srbski vojni zločinec Željko Ražnjatović - Arkan, po njegovem uboju pa je na čelo kluba stopila njegova žena Ceca.

Toda Cece obtožnica očitno ne skrbi, saj se vneto pripravlja na decembrsko turnejo v Avstraliji. Predlog obtožnice je bil spisan že pred dvema mesecema, a se do zdaj ni še nič premaknilo. B92 poroča, da naj bi zavlačevali s postopkom, ker srbska turbozvezdnica uživa zaščito več strankarskih voditeljev, ki so na oblasti v Srbiji.

"To je neobičajno dolga preiskava tudi za srbske pojme. Traja že sedem let, saj pod različnimi političnimi strukturami poteka od leta 2003," je povedal novinar časopisa Blic, ki je spremljal preiskavo proti Ceci.

Ceca se je med preiskavo branila, da je vse odločitve glede kluba do svoje smrti 15. januarja 2001 sprejemal njen mož Arkan, medtem ko je za orožje, ki so ga našli v njeni hiši, dejala, da ji mož ni dovolil vstopa v prostore, kjer je bilo shranjeno. Po njegovi smrti naj bi se izgubil ključ teh prostorov, je poročal Blic.

"Patriotom" se ne gleda pod prste
Dolgotrajno čakanje na obtožnico ni nič presenetljivega za profesorja Ljubišo Rajića, ki je za B92 dejal, da so glavni razlog za to globoki prijateljsko-poslovni odnosi, ki jih je Ceca razvijala v zadnjih skoraj dveh desetletjih.

Rajić vidi štiri razloge za maratonsko preiskavo proti Ceci. Najprej so tukaj tajkuni, ki se jim nihče noče zameriti, saj so vir denarja. Drugi razlog je strah pred tistimi, ki so zagrešili vojne zločine.

Kot tretji razlog Rajić navaja, da mnogi te ljudi vidijo kot patriote, ki so si nekako zaslužili ta denar. Pri tem se ne delajo razlike med tistimi, ki so do denarja prišli na zakonit način, in tistimi, ki so se do njega dokopali na nezakonit način. Četrti razlog pa je po mnenju Rajića mlačen odnos tožilstva in sodstva (prej tudi policije) do vseh oblik kriminala.