Češke oblasti zagotavljajo, da kastracije potekajo v skladu z zakonom. Foto: EPA
Češke oblasti zagotavljajo, da kastracije potekajo v skladu z zakonom. Foto: EPA

Strokovnjaki odbora so obiskali češke zapore, bolnišnice in druge ustanove ter izrazili zaskrbljenost zaradi razmer, v katerih kastracije potekajo, sam postopek pa označili za "pohabljenje s trajnimi posledicami in je ne moremo šteti za zdravniško nujo v povezavi z zdravljenjem spolnih prestopnikov. Poseg uniči zmožnost osebe, da se razmnožuje, in ima resne duševne posledice". Češka, trenutno predsedujoča EU-ju, odgovarja, da paciente kirurško kastrirajo ob njihovem pisnem pristanku na predlog specializiranega zdravnika.

SE dvomi o svobodni izbiri
Odbor SE-ja dvomi, da je "njihov izbor res svoboden", saj je kastracija edina alternativa dosmrtnemu zaporu, in da so o postopku in njegovih stranskih učinkih dovolj obveščeni. Kastriranje na Češkem predlagajo "seksualnim prestopnikom, ki so zagrešili spolno motiviran umor", poroča odbor, ki je hkrati izrazil zaskrbljenost tudi zato, ker so spolni prestopniki v zaporih žrtve drugih zapornikov.

Na Češkem je bilo leta 2000 po podatkih vlade kemično kastriranih 300 pacientov, kirurško pa 50, v zadnjem desetletju 94. SE trdi, da mu Češka ni predložila natančnih podatkov o številu ljudi, ki so bili podvrženi kastraciji.

Kastracija spolnih prestopnikov - da ali ne?
Kirurško kastracijo - ta vključuje delno odstranitev mod - so v številnih drugih državah opustili, saj ni znano, ali je res učinkovita. Po drugi strani pa nekatere države, med njimi Poljska, Italija in Francija, v iskanju najboljših načinov za boj proti pedofiliji razmišljajo o uvedbi kemične kastracije.

T. V.