Ischinger je rekel, da so pobudo sprožili, ker obstaja nevarnost blokade pogajanj o Kosovu. Foto: EPA
Ischinger je rekel, da so pobudo sprožili, ker obstaja nevarnost blokade pogajanj o Kosovu. Foto: EPA
Makedonski Albanci so se v petek zbrali na ulicah, da bi izrazili podporo neodvisnosti Kosova. Foto: EPA

Kosovski premier Agim Ceku je dejal, da sta v igri dva koncepta: koncept prihodnosti in preteklosti, strani pa sta po njegovem preveč oddaljeni. Beograd je sicer trojki, ki jo sestavljajo prestavniki EU-ja, Rusije in ZDA, predstavil načela pogajanj, v katerih med drugim predlaga, da se Beograd, Priština in mednarodna skupnost vzdržijo vseh enostranskih potez, navaja pa tudi, da bi morala po določitvi statusa na podlagi odločitve VS-ja ZN-a mednarodna skupnost ostati na Kosovu navzoča "civilno in vojaško."

Med načeli je tudi, da ne bo vrnitve na stanje pred letom 1999 in da je treba vprašanje statusa rešiti na podlagi resolucije VS ZN 1244.

Trojka (EU, ZDA in Rusija) je delegacijama podrobno predstavila dokument, sestavljen iz 14 točk, ki ne omenja neodvisnosti Kosova, je pa v njem zapisano, da Beograd ne bo vladal Kosovu in tam ne bo fizično prisoten.

Srbsko delegacijo na Dunaju sta zastopala zunanji minister Vuk Jeremić in minister za Kosovo Slobodan Samardžić, delegacijo kosovskih Albancev pa predsednik Fatmir Sejdiu in premier Agim Ceku. Samardžić je dokument označil za "splošen dokument v 14 točkah, ki bi moral biti povod za nadaljnje delo". Član delegacije iz Prištine Hashim Thaci je dejal, da bo Kosovo razglasilo neodvisnost, če do 10. decembra ne bo dogovora. Nov krog pogajanj bo 5. novembra.

Napredek je prehod na vsebino
Predstavnik EU-ja Wolfgang Ischinger je še pred začetkom pogajanj dejal, da želijo z novim predlogom preprečiti blokado pogajanj. Nemški diplomat je tudi dejal, da je bil velik napredek dosežen že s tem, da so prešli v stopnjo vsebinskih pogovorov, glede scenarija po 10. decembru, ko se konča mandat trojke, pa ni želel ugibati. Meni tudi, da Beograd in Priština brez podpore skupine za stike za Kosovo in mednarodne skupnosti ne moreta doseči sporazuma.