Vatikanski opazovalci so prepričani, da je Benedikt XVI. z
Vatikanski opazovalci so prepričani, da je Benedikt XVI. z "grehi" mislil na spolne zlorabe duhovnikov. Foto: EPA

V pridigi med mašo v vatikanski Pavlinski kapeli je papež dejal, da svet napada katoličane in jim govori o njihovih grehih, zato bi morali "prepoznati, kaj je narobe v naših življenjih". Dodal je, da to vključuje, da se "odpremo odpuščanju, se pripravimo na odpuščanje in si dopustimo, da se spremenimo".

"Moram reči, da smo se mi kristjani pogosto, tudi v zadnjih časih, izogibali besedi pokora, ki se je zdela pretežka za nas. Zdaj spoznavamo, da je delati pokoro milost, in vidimo, da se moramo nujno spokoriti," je še dejal med mašo, namenjeno članom Papeške biblične komisije.

Neke vrste 'mea culpa'
Vatikanski poznavalec Bruno Bartoloni meni, da gre papeževo izjavo razumeti kot "do določene mere neko obliko 'mea culpa'" in ne kot uradno izjavo. Opozoril je, da papež pridige ni napisal vnaprej in je v njej povedal, kar mu leži na srcu. Papež se je oglasil prvič, odkar je postal tarča očitkov, da je pomagal ščititi duhovnike, ki so spolno zlorabljali otroke.

"Kritiki so hlapci konformističnega diktatorstva"
Kritike Cerkve je papež označil za hlapce konformističnega diktatorstva. "Konformizem, po katerem je nujno misliti in delovati kot vsi drugi, in prefinjena - ali pa ne tako prefinjena - agresija proti Cerkvi kažeta, kako je takšen konformizem resnično lahko diktatorski," meni poglavar Rimskokatoliške cerkve, ki je v zadnjem mesecu na velikem udaru kritik zaradi številnih razkritih spolnih škandalov duhovnikov.