Foto:
Foto:
množično grobišče v Ovčari je obiskala tudi glavna haaška tožilka Carla del Ponte.
Hrvaški general Ivan Čermak

Česić je med vojno v Bosni in Hercegovini v srbskem taborišču Luka v bližini Brčkega ubil deset ljudi. Nekatere med njimi je pretepel do smrti, dva brata pa je celo prisilil, da sta spolno občevala drug z drugim.


Vabimo vas, da svoje mnenje o sojenju na haaškem sodišču izrazite na forumu.
Bosanski Srb je dejanja priznal, kar je sodišče upoštevalo pri določitvi kazni. Sokrivec pri zločinih Goran Jelišić je za umore in mučenja v istem taborišču že pred tem dobil 40 let zapora.

Česića so aretirali v Srbiji, potem ko se je Beograd odločil, da bo sodeloval s haaškim sodiščem.

Nadaljevanje sojenja za Ovčaro
Tretji dan sojenja za vojne zločine na Ovčari pri Vukovarju sta tudi druga dva od šestih obtožencev zanikala sodelovanje. Predrag Madžarac je dejal, da na dan, ko so pripadniki vukovarske teritorialne obrambe mučili in ustrelili najmanj 192 hrvaških vojnih ujetnikov, sploh ni bil na Ovčari. Milan Vojinović pa je zatrdil, da je na Ovčaro prišel, ker je iskal sorodnika.

Haaško sodišče je za dogodek pred leti vložilo obtožnico proti Veselinu Šljivančaninu, Milanu Mrkšiću in Miroslavu Radiću. Mrkšić in Radić sta se predala prostovoljno, Šljivančanina pa so junija aretirali v Beogradu.

Čermak in Markač v Haagu
Hrvaška generala Ivan Čermak in Mladen Markač sta odpotovala v Haag, kjer ju je nizozemska policija odvedla v pripor. Obema so takoj po prihodu izročili obtožnico, jutri pa naj bi se pred sodnim svetom izrekla o svoji krivdi. Generala sta pred odhodom dejala, da ponosno odhajata v Haag, Markač pa je izrazil upanje, da bosta dokazala nedolžnost. Hrvaška vlada jima je sicer obljubila pomoč.

Markač in Čermak sta obtožena zločinov proti človečnosti in kršenja vojnega prava med vojaško operacijo Nevihta ter osebne odgovornosti za poboj najmanj 150 Srbov iz Krajine.