Topolanekova manjšinska vlada bo opravljala tekoče posle do imenovanja nove vlade. Foto: EPA
Topolanekova manjšinska vlada bo opravljala tekoče posle do imenovanja nove vlade. Foto: EPA

Premier je odstopno izjavo že izročil češkemu predsedniku Vaclavu Klausu, ki bo moral zdaj imenovati novega mandatarja. Če tudi temu ne bo uspelo sestaviti vlade, bo moral mandatarja predlagati predsednik spodnjega doma parlamenta, če pa bo propadel še tretji poskus, bodo lahko razpisali predčasne volitve.

Politična kriza je v državi vse od junijskih volitev, na katerih je Topolankova Državljanska demokratična stranka dobila 81 poslanskih sedežev, skupaj s koalicijskima partnerjema, Ljudsko stranko in Zelenimi, pa je v 200-članskem parlamentu dobila natančno sto mandatov. Drugih sto poslancev imajo socialdemokrati pod vodstvom nekdanjega premiera Jiržija Paroubeka (74 mandatov) in komunisti (26 mandatov).

Po večmesečnih neuspelih pogajanjih s socialdemokrati je Topolanek sestavil manjšinsko vlado, ki je bila imenovana 4. septembra. V njegovem programu je bila med drugim tudi ustavna reforma, po kateri bi se število poslancev zmanjšalo z 200 na 199, s čimer bi v prihodnje preprečili pat položaj dveh blokov. Reforma pa je požela neodobravanje tudi med koalicijskimi partnerji, zato je vlada 3. okrobra v parlamentu ostala brez potrebne zaupnice.