Nova češka vlada je prisegla pred predsednikom Vaclavom Klausom. Foto: EPA
Nova češka vlada je prisegla pred predsednikom Vaclavom Klausom. Foto: EPA

Novi 15-članski vladni kabinet sestavljajo Nečasova Državljanska demokratska stranka (ODS) in stranki TOP 09 ter Javne zadeve. Češka ustava narekuje, da ima vlada zdaj 30 dni časa, da ji parlament izglasuje zaupnico, pri čemer pa ni pričakovati težav, saj ima vladajoča koalicija v 200-članskem parlamentu 118 poslancev in s tem udobno večino.

Nova koalicija se je o oblikovanju vlade pogovarjala šest tednov in je nasledila prehodno vlado pod vodstvom Jana Fischerja, ki je bila na oblasti leto dni.

Pred novo vlado so zahtevne naloge in je že napovedala temeljito reformo javnih financ, vključno z reformo pokojninskega in zdravstvenega sistema, ter bistveno zmanjšanje proračunskega primanjkljaja na tri odstotke do leta 2013.

Z novo vlado čaka Čehe občutno krčenje izdatkov za socialo, uvedba šolnin na državnih visokih šolah in univerzah, odločen boj proti korupciji in gradnja novih reaktorjev.

Klaus: Vlada ima močan mandat
Predsednik države Vaclav Klaus je ob prisegi dejal, da vlada prevzema delo v težkih gospodarskih časih in v časih negotovosti glede evropske integracije, vendar ima močan mandat.

Klaus je izrazil prepričanje, da bo vlada stabilna, saj ima največjo večino v spodnjem domu parlamenta prvič v sodobni zgodovini Češke. "To je vsekakor dober temelj za neomahljiv, odločen in pogumen začetek zelo potrebnih reform," je novi vladi za popotnico dejal predsednik države.

Izvozno usmerjeno Češko je svetovna finančna kriza s padcem povpraševanja v Zahodni Evropi močno prizadela, a z okrevanjem Nemčije kot njene največje trgovinske partnerice je začelo oživljati tudi češko gospodarstvo.

Češka se ponaša z razmeroma nizkim javnim dolgom, ki znaša polovico povprečja v Evropski uniji, a vseeno nujno potrebuje reformo pokojninskega in zdravstvenega sistema, da bi se izognila hitremu zadolževanju v prihodnjih letih.