Novi in stari generalni sekretar Združenih narodov. Južni Korejec bo vajeti organizacije prevzel 1. januarja. Foto: EPA
Novi in stari generalni sekretar Združenih narodov. Južni Korejec bo vajeti organizacije prevzel 1. januarja. Foto: EPA
Novi generalni sekretar ZN-a
Vljudni Južnokorejec se otepa očitkov, da je premalo karizmatičen. Foto: EPA

Japonska in Kitajska sta izrazili zadovoljstvo, da je na čelu svetovne organizacije Azijec, imenovanje 62-letnega Južnega Korejca pa sta označili tudi kot nagrado njegovi državi, ki se v zadnjih letih ponaša z velikim razvojem in visoko gospodarsko rastjo.

Predsedujoča Evropski uniji Finska je v čestitki zapisala, da ima Ban Ki Mun z dokazanimi sposobnostmi ter dobrimi izkušnjami in znanjem potrebne kvalifikacije za vodenje Združenih narodov. Ob tem je poudarila nujnost reforme organizacije, ki je ključna prednostna naloga pri krepitvi zmožnosti in sposobnosti ZN-a, da bo v 21. stoletju učinkovito opravljala svoje delo.

Čestitke Drnovška in Rupla
Čestitkam sta se pridružila tudi slovenski predsednik Janez Drnovšek, ki je Banu Ki Munu izrazil podporo pri prizadevanjih za ustvarjanje boljšega in varnejšega sveta, in zunanji minister Dimitrij Rupel.

62-letnik bo svoj petletni mandat nastopil 1. januarja, ob izvolitvi pa je dejal, da kljub izgledu mehkega govornika to ne pomeni, da mu manjka vodstvenih sposobnosti ali predanosti. "Kadar je potrebno, znam sprejeti zelo odločilne odločitve." Napovedal je, da bo med svojim mandatom veliko potoval, že prihodnji mesec pa se bo preselil v New York. Nazadnje je ta diplomat s številnimi izkušnjami opravljal funkcijo zunanjega ministra Južne Koreje.

Kot je dejal v govoru diplomatom v ZN-u, so ga kot 12-letnega dečka izbrali, da je prebral sporočilo, naslovljeno na ZN, rekoč, naj organizacija pomaga Madžarom med vstajo leta 1956. "Takrat nisem razumel globljega sporočila te izjave. Vedel pa sem, da so Združeni narodi tam za to, da pomagajo, ko je potrebno." O karieri diplomata je sanjal vse od otroških let, a se mu je do takrat, ko je postal zunanji minister, zdelo popolnoma nemogoče, da bi nekoč prevzel krmilo svetovne organizacije.

Ameriški veleposlanik pri ZN-u John Bolton je novemu sekretarju namignil, naj več energije in časa posveti administrativnim zadevam organizacije, s čimer pa se Ban ne strinja in je že napovedal, da bo poskusil kar najbolje združevati svoje delo političnega vodje in vodje sekretariata. Prvi trd oreh, s katerim se bo soočil, je Severna Koreja in njen jedrski program.

Kdo je Ban Ki Mun?
Leta 1970 je kot najboljši študent mednarodnih odnosov diplomiral na univerzi v Seulu, kasneje pa nadaljeval šolanje na ameriškem Harvardu. Med letoma 1978 in 1980 je bil prvi sekretar na južnokorejski misiji pri ZN-u, do leta 1983 je potem vodil oddelek za ZN na zunanjem ministrstvu. Med letoma 2001 in 2003 je vodil misijo Južne Koreje pri ZN-u.