Kanclerka Merklova je na septembrskih volitvah dobila, kar si je želela - konec velike koalicije s socialdemokrati in črno-rumeno koalicijo z liberalci. Foto: EPA
Kanclerka Merklova je na septembrskih volitvah dobila, kar si je želela - konec velike koalicije s socialdemokrati in črno-rumeno koalicijo z liberalci. Foto: EPA
Nemci sklenili koalicijsko pogodbo

To je za nekaj več kot 20 milijard evrov več, kot so sprva zahtevali konservativci zdajšnje in prihodnje kanclerke Angele Merkel, oziroma nekaj manj, kot so želeli liberalci.

Dogovor o prihodnji nemški vladi, dosežen ponoči, predvideva tudi, da bo prihodnja črno-rumena koalicija krščanskih demokratov (CDU), krščanskih socialistov (CSU) in liberalnih svobodnih demokratov (FDP) uvedla stopenjsko tarifo za davek od dohodka.

V vojsko le še za pol leta
Poleg tega naj bi leta 2013 koalicija uvedla otroški dodatek v višini 150 evrov mesečno, ki naj bi ga dobili starši otrok, mlajših od treh let, ki ne bodo vključeni v državne vrtce. Dogovorili so se tudi za skrajšanje obveznega služenja vojaškega roka na šest mesecev.

"Pogajanja so končana, koalicija stoji," je ob koncu dejal finančni strokovnjak liberalcev Hermann Otto Solms. Nova desnosredinska vlada bo tako lahko začela delati prihodnji teden, torej mesec dni za tem, ko je odnesla zmago na zveznih parlamentarnih volitvah.

Rojen v Aziji, dva "mladiča"
Razdelili so tudi ministrske stolčke. Zunanji minister je postal vodja liberalcev Guido Westerwelle, finančni pa nekoliko presenetljivo konservativec Wolfgang Schäuble, dozdajšnji notranji minister, ki se z Merklovo pogosto ni strinjal glede vprašanj o notranji varnosti.

37-letna "vzhajajoča zvezda nemške politike", kot so ga poimenovali nemški mediji, Karl-Theodor zu Guttenberg, se bo iz gospodarskega ministrstva preselil na obrambnega, njegov dozdajšnji položaj pa bo zasedel podpredsednik liberalcev Rainer Brüderle. A Guttenberg sploh ne bo več najmlajši minister, saj je še leto mlajši Philipp Rösler, novi zdravstveni minister, ki je bil rojen v Vietnamu in je tako postal prvi nemški minister, rojen v Aziji.

Nemci sklenili koalicijsko pogodbo