Angela Merkel je bila po objavi izidov izjemno vesela, saj bo še štiri leta vladala največjemu evropskemu gospodarstvu. Foto: Reuters
Angela Merkel je bila po objavi izidov izjemno vesela, saj bo še štiri leta vladala največjemu evropskemu gospodarstvu. Foto: Reuters
Jožef Kunič
Kunič je prepričan, da v novem mandatu Angele Merkel ne bo nobenih večjih pretresov. Foto: MMC RTV SLO
Nemčija
V Nemčiji že brišejo sledove včerajšnjih volitev in se pripravljajo na novo obdobje Merklove. Foto: EPA
Frank-Walter Steinmeier
Prvak socialdemokratske stranke je moral priznati največji poraz v zgodovini stranke. Foto: EPA

Koalicija Krščanskodemokratske unije in Krščanskosocialne unije (CDU/CSU) pod taktirko Angele Merkel je znova odnesla največ glasov na nemških parlamentarnih volitvah, v koaliciji pa se bo po vsej verjetnosti povezala s Svobodnimi demokrati. Merklova je napovedala, da bo z novo koalicijo lažje uresničila svoje napovedi o nižanju davkov, o odhodu države iz gospodarstva in o podaljšanju delovanja nemških jedrskih elektrarn, ki naj bi jih zaprli v naslednjem desetletju, toda poznavalci niso prepričani, ali ji bo to resnično uspelo. O uspehu Merklove in izzivih, ki jo čakajo, smo se pogovarjali z Jožefom Kuničem, predsednikom Slovenskega društva za mednarodne odnose.

Volitve so prinesle pričakovano zmago Angeli Merkel, ki bo lahko koalicijo sestavila s Svobodnimi demokrati, kar je bila njena želja že pred volitvami. Kaj bo po vašem mnenju prinesla nova koalicija? Bo vodenje države bistveno drugačno, kot je bilo pod veliko koalicijo? Bo Merklova lahko izpeljala vse načrte, ki jih je obljubljala pred volitvami?
Vodenje države zagotovo ne bo bistveno drugačno od dosedanjega. Merklova je bila brez dvoma uspešna, dobro deluje v kriznem obdobju in pridobila si je veliko zaupanje državljank in državljanov. Nova vlada bo delovala v glavnem po njenih načelih in zato bistvenih sprememb ni pričakovati. Nova koalicija bo delovala skladno z razmerami tako v Evropi kot v svetu. Realno je pričakovati, da se bodo gospodarske razmere po svetu izboljševale in brez dvoma bo pomemben cilj nove vlade, kako počasi prihajajočo konjunkturo kar najbolje izkoristiti. Seveda vseh obljub ne bo izpolnila, nekaterih ne bo mogla, nekaterih pa ne bo zaradi spreminjajočih se razmer tudi smiselno izpolniti. Se pa bo zagotovo trudila, da obdrži kredibilnost, ki si jo je pridobila.

Čeprav sta stranki napovedovali sodelovanje že pred volitvami, pa se med njima kažejo nekatere razlike. Kdo bo moral po vašem mnenju bolj popustiti v svojih prepričanjih?
Merklovi zagotovo ne bo treba pretirano popuščati. Morda pri manj pomembnih vprašanjih, pri za nemški narod ključnih pa bo obdržala glavno besedo.

Čemu pripisujete to, da je bila na tokratnih volitvah najnižja volilna udeležba v zgodovini? Je Nemce politika nehala zanimati ali je nizka udeležba posledica nezanimive predvolilne kampanje?
Nemci, tako kot mnogi Evropejci, volitvam vse manj zaupajo. Mnogi ne vidijo realne možnosti, da z oddajo svojega glasu zares vplivajo na politiko, zato je odhod na volišče zanje preprosto izguba časa.

Kaj je prispevalo k temu, da so imeli socialdemokrati najslabši izid v zgodovini, pridobile pa so predvsem manjše stranke? So volivci naveličani politike največjih strank?
Volivci so se naveličali stalno prisotnih velikih tradicionalnih strank in si želijo sprememb, še posebej v kriznem času.

Angela Merkel je napovedala, da bo z novo koalicijo znižala davke. Mislite, da je to v državi, kjer se državni dolg le povečuje, sploh mogoče in kdaj? Kako se bo nova koalicija spopadla s posledicami recesije, z ogromnim proračunskim primanjkljajem in z vse večjo brezposelnostjo?
Recesija se umirja. Počasi, a vendarle. Primanjkljaj bo želela zmanjšati v času konjunkture, kar je smiselna politika. O znižanju davkov pa je težko razpravljati. To je bila pač predvolilna obljuba, ki jo bo morda delno izpolnila, bistvenega znižanja, ki bi v proračun prineslo bistveno manj prihodkov, pa ni pričakovati.

Nemčija je bila ves čas največja izvoznica na svetu, zdaj pa jo je prehitela Kitajska. Kako se bo s tem vprašanjem spoprijela nova koalicija in kakšni bodo njeni ukrepi za povečanje izvoza?
Tako kot vse države na svetu se bo tudi Nemčija spoprijela z novimi razmerji gospodarskih moči. Bistvena pa je oživitev nemškega gospodarstva, kar bo posledično okrepilo izvoz. Na tem področju je vlada Merklove naredila sorazmerno veliko, in to usmeritev bo pri svojih gospodarskih ukrepih nadaljevala.