V vseh članicah EU-ja živi od deset do dvanajst milijonov Romov. Foto: EPA
V vseh članicah EU-ja živi od deset do dvanajst milijonov Romov. Foto: EPA
Bolgarija
Romi se v Evropi še vedno srečujejo z diskriminacijo. Foto: EPA

Evropski vrh Romov poteka ob mednarodnem dnevu Romov in ob tej priložnosti je evropska komisarka za pravosodje Viviene Reding poudarila nujnost sobivanja različnih kultur, medtem ko je evropska agencija za temeljne pravice izrazila obžalovanje, ker je za nami še eno izgubljeno leto v boju proti diskriminaciji Romov.

V pred kratkim objavljenem poročilu agencija ugotavlja, da so Romi v Evropski uniji še vedno žrtve diskriminacije, saj jih je bilo lani kar četrtina tarča napadov ali groženj, skrb vzbujajoč podatek pa je tudi, da večina napadov ni bilo prijavljenih.

Po besedah direktorja agencije Mortena Kjaeruma bi morali EU kot celota in tudi posamezne članice v posvetovanju z Romi sprejeti dodatne ukrepe za spodbujanje vključevanja romskega prebivalstva v družbo.

Romi ne potrebujejo posebnih zakonov
Za Evropsko komisijo vključevanje Romov ostaja visoko na seznamu prednostnih nalog in Redingova ne vidi potrebe, da bi za Rome sestavljali posebne zakone ali ustanavljali sklade, saj je prepričana, da so obstoječa zakonodaja in skladi ustrezni za spopadanje z izzivi, treba jih je le učinkoviteje izrabiti.

"Romom moramo zagotoviti enake pravice in priložnosti kot vsem drugim," je poudarila komisarka in dodala, da "Romi niso v ničemer drugačni od drugih". Ob tem je izrazila upanje, da bo v prihodnjih generacijah v Evropi "veliko več romskih politikov, podjetnikov, igralcev in nogometašev".

Srečanje, ki se bo končalo v petek, je namenjeno razpravam o različnih vidikih vključevanja romske populacije v družbo, pregledali pa bodo tudi razvoj od prvega vrha, ki je bil pred dvema letoma v Bruslju.

Slovensko zunanje ministrstvo je ob mednarodnem dnevu Romov poudarilo, da je spodbujanje krepitve pravic pripadnikov narodnih in etničnih skupnosti ena izmed prednostnih nalog slovenske zunanje politike na področju človekovih pravic. Opozorili so, da so Romi, ker njihovih interesov ne varuje nobena "matična" država, v drugačnem položaju od pripadnikov drugih etničnih in narodnih manjšin.