Chavez trdno za krmilom. Foto: EPA
Chavez trdno za krmilom. Foto: EPA
Kritiki Chavezu očitajo, da kaže znake diktatorstva. Foto: EPA

Pred tem so ključne transportne povezave nadzorovale oblasti posameznih zveznih držav.

Kritiki Chaveza so potezo že označili za neustavno. Ta naj bi še utrdila Chavezovo moč z oslabitvijo guvernerjev in županov v zveznih državah, ki jih ima "v rokah" opozicija.

Kontroverzni venezuelski predsednik je pred kratkim proslavljal rezultate referenduma, na katerem so se volivci izrekli za dvig omejitev, ki določajo, kolikokrat lahko voditelj kandidira na volitvah.

Boj za oblast
Sprememba zakona o decentralizaciji jemlje nadzor nad ključnimi transportnimi in morskimi povezavami iz rok zveznih držav in jih daje v roke predsedniku zaradi po besedah vlade "strateških razlogov". Med dolgo razpravo v skupščini, ki jo v veliki meri sestavljajo predsednikovi podporniki, je vodja Stranke združenih socialistov Mario Isea dejal, da odobravajo spremembe, s katerimi "branijo pravico do dostopa" in "zagotavljajo bistvene javne usluge" vsem Venezuelcem.

Od kar je vlada na lanskoletnih volitvah izgubila številne ključne stolčke, vključno z županskim v prestolnici Caracas, potekajo redni spopadi za oblast med krajevnimi župani in nacionalno vlado.

Na oblasti do l. 2021?
Do zadnje zakonske spremembe prihaja le nekaj tednov po tem, ko so Venezuelci izvolili ustavni amandma, po katerem so dobili Chavez in preostali izvoljeni predstavniki pravico, da kandidirajo na volitvah več kot dvakrat, kar je bila omejitev do zdaj.

Socialistični voditelj je ob številnih priložnostih namignil, da namerava leta 2012 znova kandidirati, govoril pa je tudi o tem, da bi ostal na oblasti vse do leta 2021.

K. S.