Chavez se veseli, saj izid glasovanja pomeni, da lahko leta 2012 vnovič kandidira za predsednika. Foto: Reuters
Chavez se veseli, saj izid glasovanja pomeni, da lahko leta 2012 vnovič kandidira za predsednika. Foto: Reuters
Venzuela podprla Chaveza

Po okoli 94 odstotkih preštetih glasov je 54 odstotkov volivcev podprlo konec omejitve mandatov, so sporočili z venezuelske volilne komisije. Chavez je dejal, da mora ostati na oblasti tudi po koncu svojega drugega mandata, ki se izteče leta 2012, če želi izvesti t. i. venezuelsko socialistično revolucijo. Ob tem je že napovedal, da bo razširil pristojnosti predsednika.

"Vrata prihodnosti so široko odprta," je vpil z balkona predsedniške palače po razglasitvi izidov referenduma. "Leta 2012 bodo predsedniške volitve, in razen če se Bog odloči drugače oz. če se drugače odloči ljudstvo, je ta vojak (op. v mislih je imel sebe) že kandidat."

Pričakovano so po razglasitvi izidov ulice prestolnice Caracas zavzeli njegovi podporniki, ki so bučno proslavili zanje ugoden izid referenduma. Nedeljskega glasovanja se je udeležilo 11 od 17 milijonov volilnih upravičencev, mednarodni opazovalci pa so dejali, da je glasovanje potekalo pošteno in skladno s pravili. Poražena opozicija je sporočila, da ne bo spodbijala izida volitev, a je njen vodja Leopoldo Lopez že pred koncem glasovanja dejal, da je bila kampanja močno v prid predsedniku. "V 10 letih smo imeli 15 volitev, in ta kampanja je bila najbolj nepravična, najbolj zlorabljena. Zato tudi vidite več propagande, več oglasov za 'za'."

Do zdaj je venezuelska ustava predsedniku dovoljevala dva šestletna mandata, kar bi za Chaveza pomenilo, da se mora po letu 2012 po 12 letih posloviti s položaja. O končanju omejitve mandatov so, skupaj še z 68 predlogi, volivci odločali že na referendumu leta 2007, vendar so takrat za las prevladali nasprotujoči glasovi.

Chavez je med kampanjo svoje privržence opozarjal, da bodo izgubili socialne programe (gre za programe brezplačnih klinik, šol in razdeljevanja hrane), če čez tri leta ne bo mogel znova kandidirati. Venezuela se tako kot kot vse države spopada z recesijo, ob tem se "ponaša" z najvišjo inflacijo v državah Latinske Amerike, vse večjo grožnjo pa predstavlja tudi naraščajoče nasilje.

K. T.

Venzuela podprla Chaveza