Foto:
Foto:
Na protestih se je zbralo več kot 600.000 ljudi. Foto: EPA

Ljudje so protestirali pred ustavnim referendumom, kjer bodo 15. februarja glasovali o neomejeni ponovni izvolitvi visokih predstavnikov države, vključno s predsednikom. Če bodo ljudje na referendumu podprli neomejeno izvolitev, bodo Chavezu omogočili, da se znova poteguje za predsedniški položaj.

Protestniki, ki so se z obrobja mesta sprehodili v središče Caracasa, so nosili zastave in transparente ter vzklikali: "Ne pomeni ne!" Protestniki, ki so jih vodili študentje in opozicijske stranke, so prepričani, da bo Chavez Venezuelo spremenil v različico komunistične Kube, kar je po njihovem mnenju nujno treba preprečiti. "Ta reforma prinaša, kot je priznal tudi predsednik Chavez, začetek države s Castrovim komunističnim sistemom," je povedal Manuel Rosales, nekdanji opozicijski predsedniški kandidat.

Opozicija je sporočila, da se je protesta udeležilo več kot 600.000 ljudi, državna televizija pa je poročala, da je bila udeležba zelo nizka. "Če bi imeli shod mi, bi prišlo stokrat več ljudi kot danes," je izjavil Chavez.

Leta 2007 je bil Chavez poražen
Podoben referendum za neomejen mandat visokih predstavnikov države je v Venezueli že potekal decembra 2007, a so volivci podobne predloge takrat zavrnili. Glede na javnomnenjske raziskave pa tokrat kaže na rahlo prednost Chavezove stranke in njegovih predlogov.

Chavez si zelo želi še tretjega mandata
Hugo Chavez je bil na mesto predsednika prvič izvoljen leta 1998, sedanja ustava pa število šestletnih predsedniških mandatov omejuje na dva. Če ne bo nobenih sprememb ustave, se Chavez leta 2012 ne bo mogel znova potegovati za predsedniški položaj, a venezuelski predsednik ne izključuje možnosti, da bo tudi v primeru tokratnega negativnega izida poskušal znova.

Chavez je glasen kritik politike ZDA in tesen zaveznik nekdanjega kubanskega predsednika Fidela Castra. Zaradi zelo dobrih vezi med državama Venezuela Kubi dobavlja poceni nafto v zameno za zdravnike in politične svetovalce. Še en poraz na referendumu bi bil za Chaveza velik udarec, saj bi se okrepili opozicija in njegovi politični nasprotniki.

B. T.