Nicolas Sarkozy je bil najprej Chiracov varovanec, nato pa sta postala največja politična nasprotnika. Kljub vsem nasprotjem je Chirac na predsedniških volitvah svoj glas obljubil ambicioznemu Sarkozyju. Foto: EPA
Nicolas Sarkozy je bil najprej Chiracov varovanec, nato pa sta postala največja politična nasprotnika. Kljub vsem nasprotjem je Chirac na predsedniških volitvah svoj glas obljubil ambicioznemu Sarkozyju. Foto: EPA
Mestna hiša
Nad pariško mestno hišo visi temen oblak iz časa županovanja Jacquesa Chiraca. Foto: EPA
Nicolas Sarkozy
Kljub vsem (resničnim ali neresničnim) obtožbam je Sarkozyju uspelo to, za kar si je prizadeval celo življenje - postal je predsednik Francije. Foto: Reuters

Sodniki želijo preučiti, če je Chirac pred tremi leti naročil skrivno preiskavo za dejanja svojega naslednika Nicolasa Sarkozyja. Iz Chiracovega urada so sporočili, da nekdanjemu predsedniku, ki je v času škandala užival imuniteto pred sodnim pregonom, ne morejo ukazati, naj sodeluje na zaslišanju o incidentih, ki so se zgodili v času njegovega vladanja.

Clearstream škodoval Sarkozyju
Škandal, ki so ga poimenovali Clearstream, se je razvil okoli obtožb, da naj bi imel Sarkozy skrivne bančne račune v luksemburški banki Clearstream. Obtožbe naj bi bile napačne in izmišljene, a so nekdanjemu Chiracovemu varovancu in kasneje velikemu nasprotniku kljub temu škodovale v njegovi nadaljnji karieri.

Chirac je na preiskovalne sodnike v primeru Clearstreama naslovil pismo, v katerem je obrazložil, zakaj noče sodelovati v preiskavi, in ponovno zanikal kakršno koli odgovornost ali vpletenost v škandal. V pismu je še dodal, da je sodnikom na voljo za pomoč pri preiskavi dogodkov med letoma 1977 in 1995, ko je služil kot župan Pariza.

Afera v času županovanja bolj nevarna
Chirac, ki mu je predsedniška imuniteta potekla prejšnji teden, naj bi bil na sodišče poklican tudi zaradi afere, ki je pariško mestno hišo pretresala v času, ko je tam služil kot župan, vendar pa v Chiracovem uradu podatkov niso hoteli komentirati.

Pariški dnevnik Le Parisien poroča, da je bil Chirac poklican na zaslišanje zaradi afere z ustvarjanjem delovnih mest. Nekdanji predsednik bi moral sodniku razložiti, kako so se na plačilni listi mestne hiše znašli njegovi strankarski sodelavci, in kam so v resnici šli milijoni dolarjev v obliki plač in nagrajevanj.

Kaj obtožbe pomenijo za Chiracov ugled?
Francoski strokovnjaki dvomijo, da bo 74-letni politični maček dejansko obsojen ali primoran odslužiti zaporno kazen. Tudi če ga bodo zaslišali, zaslišanje po vsej verjetnosti ne bo potekalo na sodišču, ampak izven sodne dvorane, da bo tako zadoščeno zahtevam po zasebnosti tako ugledne francoske politične osebnosti. Kljub vsemu pa obtožbe, ki so se po izgubi imunitete začele viseti nad Chiracom, mečejo slabo luč na njegovo 40-letno politično kariero.

B. T.