Na policiste so streljali v mestu Grigny južno od Pariza. Foto: Reuters
Na policiste so streljali v mestu Grigny južno od Pariza. Foto: Reuters
Domnique de Villepin in Jacques Chirac
Voditelja sta se zavzela za čimprejšnjo vzpostavitev miru in zagotovitev varnosti. Foto: EPA
Kraji po Franciji, kjer so izbruhnili nemiri.
Nemiri so se že včeraj razširili tudi v druga mesta. Foto: RTV SLO
Zažgani avtomobili v središču Pariza
V desetih dneh so izgredniki zažgali že nekaj tisoč avtomobilov. Foto: EPA
Zažgano skladišče v predmestju Pariza
Nemiri v revnih pariških predmestjih potekajo že deset noči zapored. Foto: EPA

Chirac se je le oglasil
Francoski predsednik Jacques Chirac je pred tem po srečanju z predstavniki vladnega kabineta dejal, da je treba najprej ponovno vzpostaviti javni red in zagotoviti varnost. Chirac je govoril po zasedanju sveta za nacionalno varnost, ki ga je sam sklical zaradi nasilnih nemirov, ki že enajst noči divjajo v okolici Pariza, kasneje pa so se razširili po državi. Dodal je, da mora imeti zakon zadnjo besedo in da je republika odločena zmagati proti tistim, ki sejejo nasilje in strah med ljudmi.

Deseto noč izgredov so mladi protestniki zažgali 1.295 avtomobilov, od tega veliko zunaj območja Pariza, kjer so se nemiri začeli prejšnji četrtek zaradi smrti dveh najstnikov med begom pred policijo. Policija je prijela 349 izgrednikov, ki se sicer izogibajo neposrednim bojem s policijo, vendar jo izzivajo.

Izgredi tudi zunaj Pariza
Prvič v desetih dneh so se izgredi razširili tudi v središče Pariza, kjer so v zgodovinskem tretjem distriktu tolpe mladih zažigale avtomobile.

V pariškem predmestju Essome so izgredniki zažgali dve šoli, vendar pri tem ni bil nihče ranjen, v mestu Evreux v Normandiji pa nakupovalno središče, pošto, dve šoli in več kot 50 avtomobilov. Samo v Parizu so zaradi izgredov vpoklicali dodatne gasilce in 2.300 policistov.

Odkrili delavnico bomb
Policija je po poročanju pravosodnega ministrstva v južnem predmestju Pariza našla delavnico, ki naj bi jo protestniki uporabljali za izdelavo bencinskih bomb. Našli so tudi eksploziv, več kot 100 steklenic, gorivo in pokrivala za obraz. Ob tem je prijela šest mladih, ki naj bi bili odgovorni za izdelavo molotovk.

Vodja francoskih socialistov Francois Holland je dejal, da so nemiri posledica napačne vladne politike, hkrati pa je kritiziral tudi predsednika Chiraca.

V soboto je francoski premier Dominique de Villepin sklical krizni sestanek osmih ključnih ministrov, udeležil pa se ga je tudi muslimanski verski voditelj. Po sestanku je notranji minister Nicolas Sarkozy napovedal, da bodo ravnali odločno, vendar se bodo izogibali provokacijam.

Sarkozy se je popravil
Pred nekaj dnevi je Sarkozy protestnike razburil, ko jih je označil za izmečke. V soboto pa je dejal, da bodo po koncu krize vsi morali razumeti, da se v nekaterih predmestjih dogajajo številne krivice.

Mladi izgredniki so večinoma potomci afriških priseljencev, ki so nezadovoljni zaradi marginalnega statusa, ki ga imajo v družbi, velike brezposelnosti, ravnanja policije in tudi naraščajočega rasizma.