Cia zanika obstoj kakršnih koli tajnih zaporov, čeprav je Svet Evrope predstavil konkretne dokaze. Foto: EPA
Cia zanika obstoj kakršnih koli tajnih zaporov, čeprav je Svet Evrope predstavil konkretne dokaze. Foto: EPA
Cia je zavrnila vse Martyjeve obtožbe in jih označila za neutemeljene. Foto: EPA

Tiskovni predstavnik Cie je povedal, da je poročilo napačno in pristransko ter da so bile vse operacije obveščevalne službe popolnoma zakonite. "Operacije Cie so bile zakonite, učinkovite, dobro načrtovane in koristne za veliko ljudi - tudi Evropejce -, saj so preprečile številne zarote in rešile ogromno življenj," je bil odločen predstavnik Cie.

Obtožbe posebnega poročevalca Parlamentarne skupščine Sveta Evrope Dicka Martyja so zavrnile tudi poljske in romunske oblasti, ki so Martyjeve izjave označile za popolnoma neutemeljene.

Nekdanji poljski predsednik Aleksander Kwašniewski, ki je Poljsko vodil med letoma 1995 in 2005, je zatrdil, da na Poljskem ni bilo nobenih tajnih zaporov, enako pa je povedal romunski senator Norica Nicolai, ki je Martyjeve trditve označil za brezsmiselne.

Poljska in Romunija Ciini zatočišči
Svet Evrope je Cio obtožil, da je med letoma 2003 in 2005 v Romuniji in na Poljskem vodila tajne zapore, kjer so zasliševali teroristične osumljence. Zapori naj bi bili del globalne mreže aretacij in nezakonitih transferjev, ki so jih ZDA spletle po svetu po terorističnem napadu na ZDA 11. septembra 2001.

Poljska naj bi bila ena najpomembnejših držav, saj naj bi na njenem ozemlju zadrževali in zasliševali osem zelo pomembnih terorističnih osumljencev, med njimi tudi Halida Šejka Mohameda, glavnega osumljenca za pripravo napadov na ZDA. Romunija pa je predstavljala pomembno državo za razširitev programa in ponudila dodatna mesta za zapornike.