Po potresu so številni Čilenci noči preživeli na prostem, saj se bojijo morebitnih novih popotresnih sunkov. Foto: EPA
Po potresu so številni Čilenci noči preživeli na prostem, saj se bojijo morebitnih novih popotresnih sunkov. Foto: EPA
Čile
Razdeljevanje pomoči poteka, a za nekatere prepočasi, saj je na najhuje prizadetih območjih že začelo primanjkovati osnovnih življenjskih potrebščin. Foto: EPA
Razdejanje v Čilu

Čilske oblasti so v ponedeljek obljubile pomoč tisočim prebivalcem obalnih mest, ki so jih uničili potres in popotresni cunamiji, predsednica Michelle Bachelet pa je razglasila nekatere nujne ukrepe. Zaradi plenjenja in spopadov so v mestu Concepcion, kjer so razmere najhujše, in v nekaterih drugih delih države razglasili policijsko uro. Na ta najbolj prizadeta območja so oblasti napotile tudi 10.000 vojakov, ki nadzorujejo upoštevanje policijske ure.

Župan mesta Concepcion je povedal, da v mestu že primanjkuje hrane in vode ter da razmere v mestu uhajajo izpod nadzora. Povedal je, da so ljudje že izropali supermarkete in lekarne, pa tudi hiše, ki so bile prizadete v potresu.

Posebni ukrepi za pomoč najbolj prizadetim
Reševalci se trudijo, da bi najhuje prizadetim območjem čim prej dostavili najnujnejšo pomoč. Tako so v pokrajini Maule, kjer je umrlo najmanj 541 ljudi, in v mestu Concepcion, ki je drugo največje čilensko mesto, uvedli posebne varnostne ukrepe in pospešili dostavo pomoči. Med posebnimi ukrepi so poleg policijske ure še letalska dostava pomoči prizadetim območjem, brezplačno razdeljevanje osnovnih življenjskih potrebščin in prizadevanja, da bi čim prej vzpostavili dobavo elektrike na območjih, kjer je ni.

Slovenska Karitas je za nujno pomoč prizadetim v Čilu že namenila deset tisoč evrov, ob tem pa tudi začela akcijo zbiranja denarne pomoči. Denar za prizadete zbira tudi Rdeči križ.

Po zadnjih podatkih oblasti je v potresu, ki je Čile z močjo 8,8 stopnje po Richterjevi lestvici stresel v noči iz petka na soboto, umrlo več kot 700 ljudi. Še vedno pogrešajo na stotine ljudi, številni deli države so še vedno odrezani od sveta, v najhuje prizadetih obalnih mestih pa že primanjkuje najnujnejših življenjskih potrebščin. Ob tem je predsednica Bachelet poudarila, da bo število smrtnih žrtev zagotovo še naraslo.

Počasi začenja delovati javni prevoz
Številni Čilenci so tudi drugo noč po potresu prespali zunaj, saj si zaradi popotresnih sunkov ne upajo spati v svojih porušenih domovih. Oblasti poročajo, da se počasi znova vzpostavlja tudi javni promet, da v prestolnici Santiago de Chile že deluje ena proga podzemne železnice in da je prevoznih tudi večina državnih cest. Znova so odprli tudi letališče v Santiagu, ki je bilo zaprto zaradi poškodovanega terminala in kontrolnega stolpa.

Poškodovane številne zgodovinske zgradbe
Epicenter potresa je bil 115 kilometrov severovzhodno od mesta Conception in 325 kilometrov jugozahodno od Santiaga. V potresu je bilo uničenih več kot milijon in pol gospodinjstev ter številne stavbe, tudi z zgodovinsko vrednostjo. Potres je uničil približno 90 odstotkov zgodovinskega središča mesta Curico, uničeni pa so bili tudi mostovi in ceste po vsej državi.

Britanska agencija Eqecat ocenjuje, da bo škoda dosegla od 15 do 30 milijard dolarjev, kar je med 10 in 20 odstotki čilenskega bruto domačega proizvoda.

Pomoč bo moral zagotoviti Pinera
Odgovornost za obnovo države bo kmalu padla na novega izvoljenega predsednika Sebastiana Pinero, ki bo oblast prevzel čez dva tedna. "To bo zelo zahtevna naloga, potrebovali bomo veliko sredstev in obsežno pomoč," je povedal Pinera. Čile še ni zaprosil za tujo pomoč, a je predsednica Bachelet povedala, da bi pomoč, če bi jim jo mednarodna skupnost ponudila, z veseljem sprejeli. Povedala je, da Čile nujno potrebuje bolnišnice, začasne mostove, obrate za prečiščevanje vode, cenilce za oceno škode in reševalce, ki bi olajšali delo tistim, ki so že na terenu.

Razdejanje v Čilu