Nasprotnike in zagovornike splava je morala med glasovanjem o zakonu ločiti policija. Foto: EPA
Nasprotnike in zagovornike splava je morala med glasovanjem o zakonu ločiti policija. Foto: EPA
Zagovorniki splava
Legalizacijo splava so podprli levičarski politiki. Foto: EPA
Poljske zagovornice splava
Polemika o splavu je razdelila tudi Poljsko, eno največjih katoliških držav. Foto: EPA

Novi zakon je legaliziral splav v prvih treh mesecih nosečnosti, a le v glavnem mestu, v drugih delih države pa še vedno velja prepoved razen v izjemnih primerih. Dekleta mlajša od 18 let bi morala za splav pridobiti dovoljenje staršev.

Nasprotniki splava so že napovedali pritožbo na vrhovnem sodišču, cerkveni voditelji pa so zagrozili, da bodo izobčili levičarske poslance, ki so v mestni skupščini glasovali za sprejetje zakona.

Splav dovoljenj v redkih primerih
Javnomnenjske raziskave kažejo, da je 107 milijonov Mehičanov, od tega 90 odstotkov katolikov, razdvojenih glede splava. V Latinski Ameriki je splav dovoljen le še na Kubi, v Gvajani in Porotoriku. Mnoge druge države v regiji, tako kot preostala Mehika, dovoljujejo splav le v izrednih primerih, kot so posilstvo, napake na zarodku, ali pa če je ogroženo življenje matere. Mnogi zdravniki ne želijo opraviti splava niti v teh primerih. V Nikaragvi, Salvadorju in Čilu pa velja popolna prepoved umetne prekinitve nosečnosti.

Večji greh splav ali zapuščeni otroci?
Zagovorniki splava, ki so posebej močni v mehiškem glavnem mestu, trdijo, da v Mehiki vsako leto zaradi slabo opravljenih splavov umre 2.000 žensk ter da je trpljenje nezaželenih in zapuščenih otrok večji greh kot splav, ki ga je mehiški nadškof Angelo Amato označil za "terorizem s človeškim obrazom." Nasprotniki splava namreč trdijo, da je tri mesece star zarodek že človeško bitje, splav pa zato umor.

V glavnem mehiškem mestu ima oblast levičarska Demokratična stranka revolucije, ki je sprta s stranko mehiškega predsednika Felipeja Calderona, katolika, ki se ni hotel opredeliti do vprašanja splava. Se pa je v redki politični izjavi proti splavu izrekla njegova žena, prva dama Mehike, Margarita Zavala.

Prepoveda t. i. delnega splava
ZDA, kjer je pravica ženske do splava ustavno določena, so pred kratkim prepovedale enega izmed načinov splava v drugem tromesečju nosečnosti, ki ga strokovno imenujejo razširitev ali ekstrakcija. Zdravniki materi po 12 tednih nosečnosti ne smejo več iz maternice delno odstraniti živega zarodka in ga nato usmrtiti. Gre za prvi primer, da je ameriško vrhovno sodišče prepovedalo kakršno koli obliko splava.

Klici na Poljskem po popolni prepovedi splava
Na Poljskem so se nedavno, po odločitvi Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu o tem, da mora Poljska neki ženski plačati odškodnino, ker ni smela splaviti in je zato oslepela, oglasili nasprotniki splava in zahtevali popolno prepoved umetne prekinitve nosečnosti, tako tudi v primeru posilstva ali incesta.